BiH
92

Život u Zavidovićima nakon poplava: "Imali smo jedan, sad imamo tri kredita..."

Pišu: Edin Hadžihasić i Lejla Čolak
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Mirsad Šibonja (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Nakon velikih poplava koje su zadesile našu zemlju u maju ove godine, situacija u Zavidovićima, jednom od gradova koji je pretrpio velike materijalne štete, na prvi je pogled prilično ohrabrujuća. Ipak...

Ulice su očišćene, šljaka odvezena, ograde na dva mosta koja su uništena u vodenim bujicama su popravljene, riječno korito uređeno i očišćeno, kajakaši aktivno treniraju, ribari uživaju u pecanju...

Istina, nedostaje pješački, drveni most Duga, žale se Zavidovićani, koji je rijeka Bosna uništila i odnijela za vrijeme poplava, no, na prvu, sve izgleda kao da poplava nikada nije poharala grad na tri rijeke.

Prošetali smo ulicom Pinkasa Bandta, području iz kojeg je stanovništvo ovog grada bilo većinski evakuisano i u kojem je situacija bila najteža. Jedan dio stanovništva se vratio u svoje domove, koje su, kako kažu, renovirali i opremili vlastitim sredstvima (kreditnim zaduženjima), dok drugi još uvijek čekaju sredstva, ili prolongiraju renoviranje zbog prisustva vlage. Ipak, na većini stambenih objekata se aktivno radi.

"Bili smo izbjeglice u 2014..."

Nihad Šibonja (41), koji radi kao vozač kamiona, u razgovoru za Klix.ba kaže kako nijedan oporavak nije lak, a pogotovo je nezamisliva činjenica biti izbjeglica u 2014. godini.

U njihov stan, montažni objekat, za vrijeme poplava je prodrlo oko 60 cm vode, uništivši namještaj i kućanske aparate. Nakon perioda od mjesec i po, porodica Šibonja je ponovo spremna za useljenje, i to zahvaljujući financijskim sredstvima koja supružnici primaju.

Kako u razgovoru za Klix.ba navodi Nihad Šibonja, jedan mali dio novca je izdvojila i općinska vlast. Saniranje štete i obnova stambenog objekta ga je koštala oko 6.000 KM, dok je Općina Zavidovići izdvojila sredstva u iznosu između 150-200 KM. Kaže kako su prošli bolje nego njegovi sugrađani sa klasičnom gradnjom, koji su morali isušivati i obijati zidove.

"Svjestan sam toga da je i Općina Zavidovići bez para, čovjek se na malo koga može osloniti, osim na sebe, svoja primanja i na komšije. Kod jednog komšije sam bio mjesec i po, primio me je kao rođenog... na tome mu velika hvala. Imamo sreću da supruga radi u prosvjeti, ja sam također zaposlen, tako da imamo solidna primanja. Uradili smo sve što je bilo u našoj moći da se što brže vratimo na svoje", pojašnjava Nihad.

Nihad Šibonja navodi kako su imali veliku pomoć studenata iz Sarajeva koji su prvih dana dolazili u Zavidoviće čisteći podrume.

"Valjali su nam momački! Mogu samo pohvaliti ono što su uradili i koliko su nam samo pomogli oko čišćenja. To je nevjerovatno", kaže Mirsad, te dodaje kako je u suštini zadovoljan jer su mu djeca i porodica dobro, te da je, što se svega tiče, veliki optimista.

"Desilo se, prošlo, ne ponovilo se. Život ide dalje", zaključuje Mirsad u razgovoru za Klix.ba.

"Prije poplave smo imali jedan, sad imamo tri kredita..."

Nešto težu situaciju prolazi porodica Vočić, koja je prije poplava imala jedan, a sada tri kredita.

"Kako ćemo preživjeti, to samo dragi Bog zna. Kupili smo novi namještaj, a samu spavaću sobu, koja je polovna, platili smo 850 KM. Od Općine Zavidovići nismo dobili ništa osim jednog dušeka. Treba platiti sve obaveze, a za život nam ostane svega oko 200 KM. Mene je strah svake kiše i sada kad zažmirim vidim onu vodu, katastrofa...", prisjeća se u razgovoru za Klix.ba Ešefa Vočić.

Ona ističe kako im je načelnik Suad Omerašević kazao da se snalazi i popravlja "kako ko može", samo "neka čuvaju račune o renoviranju i kupovini". Dodaje i kako su od Općine tražili pomoć u vidu rata ili plaćanja sredstava za obnovu, na što su dobili negativan odgovor.

"Nisu prošle ni četiri godine kako su u stan uložili 15.000 i sad opet sve iz početka. Sav namještaj je bačen, a zidovi poskidani skroz do heraklita, podovi do ploča, a podignuti su i parketi i laminati", govori sin Meho Vočić u nevjerici.

Mirsad Vočić nam je ispričao kako su mu pomogli i prijatelji Sudo Aličković i pofesor Dragan Šimšić, "stara zavidovićka raja", kojima je neizmjerno zahvalan.