{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U ponedjeljak počinje probni popis stanovništva

S
14.10.2012. u 09:59
505
63
U ponedjeljak počinje probni popis stanovništva
505
U ponedjeljak počinje probni popis stanovništva
Foto: Ilustracija
Probni popis u BiH počet će sutra i trajat će do 29. oktobra, a bit će obavljen u 60 popisnih krugova, a jedan krug obuhvata oko stotinu domaćinstava.
Popisivači će sa sobom nositi mapu popisnog kruga da bi znali koja domaćinstva popisuju, te dodao da će svi podaci građana biti zaštićeni.

Probni popis koštat će 200.000 KM koje su obezbijeđene iz budžeta BiH, Republike Srpske, Federacije BiH i distrikta Brčko.

Probni popis stanovništva, domaćinstava i stanova bit će održan u BiH poslije 21 godinu, čime će biti učinjen korak ka ispunjavanju uslova da bi postali evropska porodica.

Probnim popisom u Republici Srpskoj bit će obuhvaćeno 15 opština i 21 popisni krug. To znači da će u nekim opštinama biti više popisnih krugova, a to je oko 2.000 domaćinstava ili 6.000 građana.

Popisnica koja tretira osobe ima 45 pitanja, a popisnica koja tretira stanove i domaćinstva 36. Odgovore na pitanja daje član domaćinstva koji može dati relevantne odgovore, dok za djecu mlađu od 15 godina podatke daju roditelji ili staratelji.

Probni popis će, između ostalog, biti proveden u Banjoj Luci, Doboju, Prijedoru, Šipovu, Prnjavoru, Dubici, Bijeljini, Foči, Gacku, Trebinju, Istočnom Sarajevu, Palama.

Probni popis treba da simulira popis u 60 popisnih krugova, 21 u Republici Srpskoj, 33 u Federaciji BiH i sedam u distriktu Brčko.

Probni popis u FBiH bit će proveden u 19 opština kojim će biti obuhvaćeno oko 3.000 domaćinstava ili 9.000 stanovnika.

Probni popis će se provesti u Bihaću, Cazinu, Orašju, Tuzli, Lukavcu, Zenici, Kaknju, Goraždu, Travniku, Mostaru, Neumu, Širokom Brijegu, Livnu, a na području Sarajeva u općinama Centar, Ilidža, Novi Grad, Novo Sarajevo, Stari Grad i Ilijaš.

BiH je jedna od tri zemlje u svijetu koja nije provela popis stanovništva. Ovaj popis radi se kako bi se uočili nedostaci i dobro uradio popis 2013. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: