BiH
0

U Pionirskoj dolini akcija uređenja zelenih površina

FENA
U Rekreaciono-zabavnom centru Pionirska dolina danas je organizirana akcija uređenja zelenih površina i cvjetnih gredica.

Od ranih jutarnjih sati, da ne bi ometali posjetioce koji će doći da slobodno vrijeme provedu u ovom rekreaciono-zabavnom centru, cvjećari i drugi hortikulturni radnici "Parka" užurbano su radili na uklanjanju starog sezonskog cvijeća, uređenju i rekonstrukciji zemljišta, košnji zelenih površina, kao i orezivanje stabala u "Pionirskoj dolini", kazala je Feni stručna saradnica za informiranje KJKP "Park" Aldijana Hamza.

U cvjetne gredice uz staze za šetnju zasađeno je 10.000 komada novih sezonskih cvjetova, proizvedenih u rasadniku u Nedžarićima, sve zelene površine su pokošene i uređene, a krošnje orezane i oslobođene starih i oštećenih grana.

Do sada je na javnim zelenim površinama, u okviru sadnje jednogodišnjeg cvijeća koju je preduzeće "Park" počelo početkom mjeseca, zasađeno više od 35.000 cvjetova od ukupno 70.000 koliko je planirano u skladu s Programom održavanja.

Osim sadnje cvijeća u cvjetnim gredicama u Velikom i Malom parku, skverovima na Skenderiji, betonskim koritima na mostovima, žardinjerama, između ostalih, novih 7.000 komada cvjetova od prošle sedmice ukrašava prostor oko fontane u "Banjskom parku" na Ilidži i to kadifice, petunije, ageratumi i begonije.

Bez obzira na nedostatak radnika i otežanu finansijsku situaciju u kojoj se preduzeće nalazi, radnici "Parka" svakodnevno ulažu ogromne napore da javne zelene površine u KS-u budu očišćene, pokošene i uređene, međutim, na terenu susreću se i sa situacijom da je ovih dana veliki broj novozasađenog cvijeća na javnim zelenim površinama širom Kantona Sarajevo već otuđen, počupan i uništen, tako da će svoj posao morati u određenoj mjeri i ponoviti, kazala je Hamza.

Iz ovog preduzeća su apelirali na građane da čuvaju zelene površine i cvijeće da bi naš zajednički ambijent življenja bio ljepši i ugodniji.