BiH
0

FOTO / Parkovo proljetno ruho spomen obilježjima u Sarajevu

FENA
Radnici preduzeća Park svoj doprinos ljepšem i uređenijem gradu dodatno su intenzivirali danas otpočetom proljetnom akcijom uređenja i sadnje.

Kako je Feni kazala stručna saradnica za informiranje KJKP Park Aldijana Hamza, u skladu s motom preduzeća Park "Za ljepši grad", akcija započeta danas ima akcenat između ostalog urediti jedna od najpriznatijih i najzaslužnijih mjesta i to spomen obilježja u našem gradu.

U akciji uređenja spomen obilježja i zelenih površina, novo cvjetno i proljetno ruho od 4.500 komada cvjetova dobit će prije svega zelene površine oko Spomen obilježja ubijenoj djeci Sarajeva u Velikom parku, spomen ploče - Hakija Turajlić u Nedžarićima i Titove biste u krugu bivše kasarne "Maršal Tito".

"Od toga samo danas u cvjetne gredice u Velikom parku u blizini Spomenika ubijenoj djeci sadi se 3.000 komada sezonskog cvijeća, a sutra i u četvrtak ostatak će biti posađen na preostale dvije lokacije", kazala je Hamza.

Prema njenim riječima, sadnjom sezonskog cvijeća iz vlastite proizvodnje, na zelenim površinama uz spomen obilježja, preduzeće Park, osim težnje da cvijećem i zelenilom da doprinos umjetničkoj ljepoti svakog spomenika, ima potrebu i na ovaj način podsjetiti na vrijednosti, simbolična i historijska mjesta i spomenike, za koje svi imamo obavezu starati i čuvati ih.

U okviru akcije u kojoj učestvuje kompletan kolektiv preduzeća Park, bit će uređene i očišćene i pojedine zelene površine na području šest općina u Kantonu Sarajevo, u kojima preduzeće Park ima nadležnost.

U četvrtak, 21. marta u ulici Aleja lipa (lijeva obala Miljacke) u Novom Sarajevu, sadnjom osam novih stabala lipe, radnici preduzeća Park zajedno sa studentima i profesorima Šumarskog fakulteta u Sarajevu, te predstavnicima Općine Novo Sarajevo obilježit će Svjetski dan zaštite šuma.