Novo Sarajevo
0

U OŠ Hrasno izvedena taktičko pokazna vježba Sigurnost 2011.

Sarajevo-x.com
Na lokaciji Osnovne škole Hrasno danas je održana taktičko pokazna vježba Sigurnost 2011., u kojoj su učestvovali nastavnici i školsko osoblje OŠ Hrasno, DVD Novo Sarajevo-1934, PVB Kantona Sarajevo, Jedinica službe Prve medicinske pomoći OŠCZ, Općinska Organizacija Crvenog križa, Policijska Uprava Novo Sarajevo, KDZ Tim Federalne uprave CZ i Gorska služba spašavanja Stanica Sarajevo.

Cilj vježbe bio je praktična primjena sistema uzbunjivanja i obavještavanja, demonstriranje opreme i sredstava za gašenje požara, opreme za spašavanja na visinama, opreme za alternativni smještaj građanstva, opreme za pružanje prve pomoći nastradalim u sličnim situacijama i opreme za detekciju, pronalaženje i uklanjenja NUS sredstava. Svim prisutnim prezentirano je i višenamjensko vatrogasno vozilo sa dodatnom opremom za potrebe zaštite i spašavanja.

Načelnik Nedžad Koldžo je naglasio da je ovo bila prilika da se pokaže šta je Općina uradila po pitanju sigurnosti, zaštite i spašavanja .

"Moram naglasiti da je po našim saznanjima ovo najveća vježba od 1998. godine, s ciljem povećanja stepena sigurnosti naših građana na prostoru Kantona Sarajevo. Posebno mi je zadovoljstvo da smo DVD Novo Sarajevo-1934. predali na upotrebe ovo vozilo, koje će u znatnoj mjeri povećati sigurnost građana, kada je u pitanju zaštita od požara, jer se radi o najmodernijem vozilu na prostorima jugoistočne Evrope", rekao je općinski načelnik.

Direktor uprave civilne zaštite i načelnik štaba CZ Kantona Sarajevo Mustafa Kovač poručio je prisutnima da sa načelnikom Koldžom i ovakvom organizacijom ne trebaju da brinu za svoju sigurnost, dok se v.d. direktorica Osnovne škole Hrasno Hafija Kudić zahvalila svima što su izabrali baš ovu školu, te što su učenici imali priliku da budu dio ovog projekta.

Na kraju vježbe svi učesnici su imali priliku da se počaste porcijom graham koji je pripremljen u organizaciji Općinske organizacije Crvenog križa Novo Sarajevo.