BiH
0

U okolini Nevesinja požar se približio kućama na oko 300 metara

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Požar u selu Rogače, na području općine Nevesinje, širi se prema mjestima Slat i Lukavac i akcija gašenja je u toku na području Lukavca, gdje se požar približio kućama na oko 300 metara.

Iz Civilne zaštite RS-a su potvrdili da vatru gase vatrogasci i mještani.

Na području Trebinja ugašen je požar na potezu Grmljana-Sedlara-Poljica-Diklića, dok je djelimično aktivan požar na Trebinjskim brdima i u gašenju učestvuju atrogasci, vojnici Oružanih snaga BiH i mještani.

Na širem području ovog požarišta jutros od 6.00 do 10.30 sati u deset naleta dejstvovao je helikopter Oružanih snaga BiH.

Požar na području Bijele je pod kontrolom i na tom požarištu je jutros u 12 naleta dejstvovao helikopter Oružanih snaga BiH. U gašenju požara angažirani su vatrogasci i demineri Uprave civilne zaštite s deset vozila.

Na području općine Bileća aktivan je požar iznad sela Kačanj prema Mekoj Grudi, a u gašenju učestvuju tri vatrogasca s jednim vozilom, te pripadnici civilne zaštite i mještani.

I dalje je aktivan požar na području sela Zasad, u općini Bileća, a na terenu su dva vatrogasca s jednim vozilom i mještani.

Aktivan je požar u selu Davidovići i na planini Sitnici. Ovi požari trenutno ne ugrožavaju objekte.

U toku je gašenje požara koji se širi iz pravca Vučjeg dola na teritoriji Crne Gore prema rejonu sela Baljci u Republici Srpskoj. Vatru gase pripadnici civilne zaštite i mještani. Požar trenutno ne ugrožava objekte.

Aktivan je požar na nepristupačnom terenu na području općine Ljubinje u rejonu Brezovih dola i na području Plana dole-Žabica.

Gori vatra i na planini Bjelašnici na području općine Gacko, a izbio je i novi požar na području sela Miholjače, gdje gori nisko rastinje i bjelogorična šuma. U toku je gašenje.

U Nevesinju je aktivan požar na planini Crvanj. Jedan krak ovog požara, koji je jučer bio aktivan iznad sela Kovačići, posljednjih sat vremena, usljed jačeg vjetra proširio se prema selu Presjeka.

Drugi krak požara širi se prema selu Humčani. U akciji gašenja učestvuju vatrogasci, radnici šumskog gazdinstva i 22 pripadnika civilne zaštite.

Izbio je novi požar u rejonu Golog brda, na području općine Istočni Mostar gdje gori borova šuma. U akciji gašenja učestvuju radnici šumskog gazdinstva i mještani. Požar ne ugrožava naselja.

Na području općine Kneževo aktivan je požar na planini Čemernici, u rejonu Bočac - Baljvine, ali je pod kontrolom. Požarom je zahvaćena velika povšina. Stanje na požarištu prate radnici šumskog gazdinstva.

Požar u kanjonu rijeke Ugar, od ušća rijeke Ugar u rijeku Vrbas, i dalje je aktivan, ali je pod kontrolom. Sela Eraci i Mokri Lug trenutno nisu ugroženi. Na požarištu je angažirano 40 vatrogasaca, radnika šumskog gazdinstva, mještana i pripadnika civilne zaštite.

Na području općine Novo Goražde i dalje je aktivan požar u selu Zamegresi, ali zbog miniranog i nepristupačnog terena nije moguće njegovo gašenje.