BiH
5

U nedjelju ukop navijača stradalih u Poljskoj i dan žalosti u USK

Klix.ba
Tragedija u Poljskoj
Tragedija u Poljskoj
Porodice poginulih navijača reprezentacije BiH jučer oko podneva su preuzele tijela Hasiba Mahmića, Vildana Pehlića i Almira Kasumovića, kako bi ih iz Poljske, gdje su stradali u stravičnoj saobraćajnoj nesreći na povratku kući sa utakmice u Litvaniji, transportovali u našu zemlju, gdje će u nedjelju biti obavljena zajednička dženaza u Vrnograču kod Velike Kladuše.

Pogrebno društvo stiglo je u poljski grad Lomže jučer oko 10 sati, te se očekuje da će se vratiti danas u poslijepodnevnim satima, objavilo je Oslobođenje.

"Iz medžlisa islamske zajednice su nam kazali da su preuzeli tijela. Put je dug i sačekat ćemo da se vrate kako bi objavili tačan termin dženaze. Planirano je da ona bude u nedjelju, poslije podne namaza. Ono što možemo potvrditi jeste da će im biti klanjana zajednička dženaza na stadionu u Vrnograču, pa ćemo nakon ukopa Pehlića i Kasumovića u Velikoj Kladuši, krenuti na ukop u Bosanskoj Krupi, gdje ćemo se oprostiti od našeg vođe navijača Ljuti Krajišnici Hasiba Mahmića Bibe", kazao je potpredsjednik Anel Bratić, koji vodi sada ovu navijačku skupinu.

Za dženazu stradalih mladića pripremljeno je sedam autobusa u Krajini, te su organizovane i vanredne linije iz Slovenije, gdje je Hasib Mahmić živio i radio, ali i iz Živinica za navijače Armije Zmajeva.

"U svakodnevnim smo kontaktima i sa svim navijačkim organizacijama, te su nam BH Fanatikosi i BH Legija najavili da dolaze u velikom broju, tako da očekujemo da će dženazi prisustvovati do 15 hiljada navijača", kazao je Bratić za Oslobođenje.

Pomoć porodicama

Iako su se javnosti pojavile informacije da na dženazu dolaze selektor Safet Sušić i Ivica Osim, navijači iz Krajine kažu da nisu dobili takvu potvrdu.

Premijer Vlade USK-a Hamdija Lipovača na redovnoj sjednici donio je Odluku da se taj dan proglasi Danom žalosti u kantonu.

Dolazi i povrijeđeni Adis Ćoralić

Adis Ćoralić iz Cazina, kojem su u istoj nesreći slomiljena ruka i rebro, te pomjereni ligamenti zbog čega će morati na operaciju također danas stiže u BiH. Stanje mu je mnogo bolje tako da će moći podnijeti prevoz, a roditelji su već otišli po njega. Adis je, naime, insistirao da operacija bude obavljena u BiH, a sve kako bi stigao na dženazu svojih drugova, ukoliko mu ljekari to dozvole.