Mnogi zločinci još na slobodi
0

U nedjelju 19. godišnjica zločina u Kalinoviku

Sarajevo-x.com
Polaganjem cvijeća ispred Osnovne škole u Kalinoviku koja je 1992. godine bila pretvorena u logor u kojem je mučeno i zlostavljano više od 1.000 žena, djece i muškaraca, u nedjelju 26. juna počet će obilježavanje 19. godišnjice stradanja civilnog stanovništva Kalinovika.

Obilježavanje će se nastaviti obilaskom nekadašnjeg logora Barutni magacin iz kojeg je u smrt otišlo 87 muškaraca, potom lokacije kod štale Tuzlaka gdje je strijeljano 25 muškaraca koji su potom spaljeni. Članovi porodica nestalih obići će i lokacije pogubljenja u selu Ratine, Miljevini i na Mehkim brdima.

Pored brojnih gostiju, obilježavanju 19. godišnjice stradanja civilnog stanovništva Kalinovika prisustvovaće i zamjenik visokog predstavnika za BiH i šef Ureda OHR-a u Banjoj Luci Christopher Bennett, saopštili su predstavnici Udruženja „Istina-Kalinovik92“. Na obilježavanju očekuju i predstavnice organizacije "Žene u crnom“, kao i ambasadore i predstavnike više ambasada.

Predstavnici Udruženja "Istina-Kalinovik92“ uoči još jedne tužne godišnjice podsjećaju da su ključni ljudi koji se sumnjiče da su odgovorni za pokolj u Kalinoviku: Boško Govedarica, Grujo Lalović i Dalibor Krstović, i dalje na slobodi i pod zaštitom Srbije. Potcrtavaju činjenicu da je Mladić rodom iz Kalinovačkog kraja, te da je njegova uloga u zločinima počinjenim nad stanovništvom tog kraja velika, o čemu govori i činjenica da su zločini počinjeni u Kalinoviku uvršteni u Mladićevu optužnicu.

Prevoz za sve zainteresirane organiziran je u nedjelju u 8 sati sa Terminala Ilidža.