BiH
63

U Mostaru održana svečana akademija "Ja domovinu imam i u srcu je nosim"

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Pedagoški zavod Mostar i IC Štamparija u povodu 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine večeras su upriličili svečanu akademiju pod nazivom "Ja domovinu imam i u srcu je nosim".

U programu su objavili rezultate literarnog konkursa za učenike srednjih škola s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) koje nastavu izvode po federalnom nastavnom planu i programu.

U svečanom programu su nastupili ansambl "Ornament“, Mostarske kiše, profesorice Muzičke škole Meliha Kolukčija, Sabrina Smaka i glumac Šerif Aljić. Direktor IC Štamparije mr. Ibrahim Rahimić nakon podsjećanja na historijske činjenice o proglašenju bosanskohercegovačke nezavisnosti istakao je važnost jačanja patriotskih osjećanja kod učenika osnovnih i srednjih škola, pogotovo u Mostaru koji je opterećen brojnim političkim problemima.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

"Od rata do sada deset godina smo izgubili na formiranjima raznih nivoa vlasti. Političke elite bi konačno trebale čuti glas građana i ponuditi im perspektive", poručio je Rahimić.

Direktorica Pedagoškog zavoda Mostar Sabaheta Bijedić  istakla je da je cilj ove, već tradicionalne, manifestacije potaknuti mlađe generacije da njeguju državotvornu svijest.

"Sigurna sam da ćemo na ovaj način, raspisivanjem literarnih konkursa, ponovo dosegnuti ljepotu življenja i povratiti samopoštovanje“, kazala je Bijedić.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Stručni žiri u sastavu mr. Nusret Omerika, mr. Irma Marić, mr. Ibrahim Rahimić i Džemal Juklo od 37 prispjelih radova o temi "Domovina se srcem izgovara i onda kad usne zanijeme“ za najbolji odabrao je rad Anide Babović iz mostarske Gimnazije. Druga nagrada pripala je Almi Đelmo iz Srednje mješovite škole Jablanica, dok je treće mjesto zauzela Adnana Hujdur iz Druge gimnazije Mostar, piše Anadolu Agency.