{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dan nezavisnosti u Stuttgartu: Očuvanje jezika i kulture BiH

F
3.3.2015. u 10:41
126
47
Dan nezavisnosti u Stuttgartu: Očuvanje jezika i kulture BiH
126
"Domovina u mom srcu“, naziv je centralne manifestacije obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u SR Njemačkoj, koja je u nedjelju, 1. marta odžana u Stuttgartu.
Manifestaciju je organizirao Savez dopunskih škola BiH, a počela je intoniranjem himne BiH i video prezentacijom bh. ljepota, a potom su na scenu stupili najmlađi - djeca, polaznici dopunskih škola na bosanskom jeziku, saopćeno je iz ovog saveza.

U kulturno-obrazovnom programu posvećenom domovini i Danu nezavisnosti učestvovali su učenici bosanskih dopunskih škola iz Stuttgarta, Sindelfingena, Ludwigsburga, Heubacha, Schwebisch-Gmunda, Kirchheim Tecka i Oberlenningena, književnik Šimo Ešić, umjetnica iz Stuttgarta Thea Queen of Light i KUD "Đerdan“ iz Sindelfingena.

Održana je i svečanost proglašenja najboljih literarnih i likovnih radova učenika koji su učestvovali na konkursu "Ja pišem i slikam za domovinu - Bosnu i Hercegovinu“.

Od 64 prispjela literarna i likovna rada, prvo mjesto osvojile su Mila Halavać i Semina Hidić, drugo Ilma Pita i Melisa Gunshan Talić, a treće Melina Suljanović i Edin Nedžilović.

Kod likovnih radova, prvo mjesto osvojio je učenik Imran Širbić, drugo Amina Bećirović i Emin Nasufović, a treće Ayala Smajlović, Nura Ćuk i Lejla Čolić.

"Posao koji radi Savez dopunskih škola BiH u Njemačkoj od neprocjenjive je važnosti za našu domovinu i za sve nas. Država BiH bi to trebala prepoznati. Sretan sam što sam dao svoj doprinos i što smo na ovakav način obilježili Dan nezavisnosti naše BiH", rekao je Šimo Ešić, jedan od najpoznatijih dječijih pisaca, koji je bio gost i učesnik manifestacije.

Konzul BiH u Stuttgartu Dag Đumrukčić čestitao je organizatorima, posebno djeci i nastavnicima u dopunskim školama, na odličnom programu.

"Prvi mart je jedan od najvažnijih datuma u historiji naše domovine i trebamo ga ovako dostojanstveno i svečano obilježavati. Kad to radite vi koji živite izvan granica naše domovine, to ima još veći značaj. Za BiH je veoma važno da njeni građani u svijetu sačuvaju svoj jezik, kulturu, svoj identitet i veze sa domovinom", istakao je konzul Đumrukčić.

"Naša država vas je zaboravila. Nju kao da ne zanima dijaspora i više od dva miliona njenih građana koji žive izvan njenih granica što je apstraktno i mora se mijenjati. Zato upućujem iskrene čestitke svima vama koji i pored te činjenice gradite veze sa domovinom, čuvate svoj jezik i kulturu i promovišete ih u ovoj zemlji", naglasio je generalni konzul BiH u Frankfurtu Dževad Šaldić, saopćeno je iz Saveza bosanskih dopunskih škola.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: