BiH
126

Dan nezavisnosti u Stuttgartu: Očuvanje jezika i kulture BiH

FENA
"Domovina u mom srcu“, naziv je centralne manifestacije obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u SR Njemačkoj, koja je u nedjelju, 1. marta odžana u Stuttgartu.

Manifestaciju je organizirao Savez dopunskih škola BiH, a počela je intoniranjem himne BiH i video prezentacijom bh. ljepota, a potom su na scenu stupili najmlađi - djeca, polaznici dopunskih škola na bosanskom jeziku, saopćeno je iz ovog saveza.

U kulturno-obrazovnom programu posvećenom domovini i Danu nezavisnosti učestvovali su učenici bosanskih dopunskih škola iz Stuttgarta, Sindelfingena, Ludwigsburga, Heubacha, Schwebisch-Gmunda, Kirchheim Tecka i Oberlenningena, književnik Šimo Ešić, umjetnica iz Stuttgarta Thea Queen of Light i KUD "Đerdan“ iz Sindelfingena.

Održana je i svečanost proglašenja najboljih literarnih i likovnih radova učenika koji su učestvovali na konkursu "Ja pišem i slikam za domovinu - Bosnu i Hercegovinu“.

Od 64 prispjela literarna i likovna rada, prvo mjesto osvojile su Mila Halavać i Semina Hidić, drugo Ilma Pita i Melisa Gunshan Talić, a treće Melina Suljanović i Edin Nedžilović.

Kod likovnih radova, prvo mjesto osvojio je učenik Imran Širbić, drugo Amina Bećirović i Emin Nasufović, a treće Ayala Smajlović, Nura Ćuk i Lejla Čolić.

"Posao koji radi Savez dopunskih škola BiH u Njemačkoj od neprocjenjive je važnosti za našu domovinu i za sve nas. Država BiH bi to trebala prepoznati. Sretan sam što sam dao svoj doprinos i što smo na ovakav način obilježili Dan nezavisnosti naše BiH", rekao je Šimo Ešić, jedan od najpoznatijih dječijih pisaca, koji je bio gost i učesnik manifestacije.

Konzul BiH u Stuttgartu Dag Đumrukčić čestitao je organizatorima, posebno djeci i nastavnicima u dopunskim školama, na odličnom programu.

"Prvi mart je jedan od najvažnijih datuma u historiji naše domovine i trebamo ga ovako dostojanstveno i svečano obilježavati. Kad to radite vi koji živite izvan granica naše domovine, to ima još veći značaj. Za BiH je veoma važno da njeni građani u svijetu sačuvaju svoj jezik, kulturu, svoj identitet i veze sa domovinom", istakao je konzul Đumrukčić.

"Naša država vas je zaboravila. Nju kao da ne zanima dijaspora i više od dva miliona njenih građana koji žive izvan njenih granica što je apstraktno i mora se mijenjati. Zato upućujem iskrene čestitke svima vama koji i pored te činjenice gradite veze sa domovinom, čuvate svoj jezik i kulturu i promovišete ih u ovoj zemlji", naglasio je generalni konzul BiH u Frankfurtu Dževad Šaldić, saopćeno je iz Saveza bosanskih dopunskih škola.