BiH
100

Organizatori ogorčeni: Sramotno mala posjeta Akademiji povodom obilježavanja 1. marta

Piše: E. F.
Akademija započela intoniranjem himne BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Obilježavnje Dana nezavisnosti BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Memorijalnom centru Kovači danas je održana Akademija povodom obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, a u organizaciji Fonda Memorijala. No, na ovom obilježavanju najznačajnijeg dana u historiji BiH zabilježena je izuzetno slaba posjećenost.

Kako je kazao Nurudin Džiho, direktor Fonda memorijala, ova institucija poslala je ukupno 400 poziva za ovu manifestaciju počevši od Predsjedništva BiH pa sve do općinskih nivoa vlasti. No, mali broj ljudi se odazvao, uglavnom su to bili članovi različitih nevladinih organizacija.

"Boli me srce, boli me duša kada pogledam ovu polupraznu salu jer znači da zaboravljamo, a činjenica je da se onom narodu koji zaboravlja iste stvari ponavljaju", kazao je Džiho.

Kako je istakao, ne bi smjeli zaboraviti 1496 vojnika koji su ukopani u mezarju na Kovačima, a koji su dali svoj život za nezavisnost BiH.

Obilježavnje Dana nezavisnosti BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Obilježavnje Dana nezavisnosti BiH (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

"Prije tačno 23 godine Vijeće ministara Evropske unije u Briselu donijelo je odluku o međunarodnom priznanju BiH na nakon toga se dogodila brutalna agresija na BiH, na sve ono što se godinama stvaralo u ovoj zemlji. Zahvaljujući borcima Bosna je opstala. Zahvaljujući njima mi danas sjedimo ovdje u miru, jer su hrabro ustali i borili se u haustorima, mahalama, ulicama za nezavisnost ove države. Danas moramo da se prisjetimo šehida, žrtava koje su utkali svoje živote u temelje ove države i koji su, kada je trebalo, dali sve što su imali, kazao je Džiho.

"Njihova ostavština je sloboda, moramo ih se sjećati i ostaje na nama i mladosti našoj da unaprijedimo ono što su nam ostavili. U ime Fonda memorijala upućujem svima najiskrenije čestitke povodom Dana nezavisnosti BiH," zaključio je Džiho.

Nakon njegovog govora odličnu predstavu pod nazivom "Priča o bosanskom suncu" za goste su izveli članovi Malog pozorišta odnosno akademije Exilium.

Također, tekst Skendera Kuelnovića pod nazivom "Na pravi put sam ti izašao majko" izvela je glumica Hasija Borić.

Prisutnima se obratio i zamjenik ministra za boračka pitanja Osman Smajlović.