Obnova Franjevačke crkve
14

U mostarskoj crkvi mozaik postavio umjetnik koji je imao povjerenje pape Ivana Pavla II

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Franjevačka crkva svetog Petra i Pavla u Mostaru dobila je mozaik od neprocjenjive duhovne vrijednosti za katolike koji je u oltarskoj apsidi postavio svjetski poznati teolog i umjetnik kojem je uređenje crkvi povjeravao Sveti Otac papa Ivan Pavao II .

Gvardijan Franjevačkog samostana u Mostaru fra Danko Perutina koji je za naš portal predstavio jedinstvenu umjetninu kaže da je autor pater Marko Rupnik sa svoja 24 suradnika iz Centra Aletti iz Rim mozaik završio za dvije sedmice vrijednog rada.

U mozaik utkan kamen iz Neretve

Naglašava kako umjetnik uvijek želi koristiti materijale koji su u okruženju tako da još više pritjelovi mozaik biću naroda i vjere, pa je tako u ovaj mozaik utkao i kamen iz Neretve.

Gvardijan fra. Danko Perutina (Foto: G. Š./Klix.ba)
Gvardijan fra. Danko Perutina (Foto: G. Š./Klix.ba)

"U sredini mozaika je Gospa koja drži dijete Isusa u lijevoj ruci, a desnom rukom poziva ljude prema njemu. Oko Gospe i Isusa se nalaze četiri manja mozaika i to kada gledamo prema središnjem dijelu, s lijeve strane dolje vidimo svetog Franju koji je napravio prve jaslice u Grecciu 1223. Gore iznad u lijevom kutu se nalazi pohod Blažene Djevici Marije svojoj rođakinji Elizabeti koja u utrobi nosi Ivana. U donjem kutu s desne strane nalazi se Isus koji izvlači iz pakla Adama i Evu koji su s njegove lijeve i desne strane, a u Adamu i Evi on izvlači cijelo čovječanstvo iz pakla i daruje mu spasenje. Gore u desnom kutu se nalazi mozaik koji označava Uznesenje Blažene Djevice Marije, odnosno njezino Uskrsnuće. S Marijine lijeve i desne strane se nalaze sveti Petar i sveti Pavao", objasnio nam je gvardijan detaljno.

Napominje nam da je ovim završena druga faza uređenja crkve, te da će se preći na treću fazu.

To, kako nam pojašnjava podrazumijeva postavljanje mozaika na bočnim zidovima crkve na kojem će biti s lijeve i desne strane prikazani sveci, mučenici i naučitelji crkve uključujući i hrvatske svece. Ispod toga mozaika će po njegovim riječima biti križni put u bronci koji će raditi isti umjetnici svjetskoga glasa.

Završetak obnove do kraja godine

"Iako je ova pandemija malo poremetila planove nadamo se da ćemo ove godine završiti unutrašnjost crkve a onda još ostaju vrata i to je to", kaže gvardijan Perutina za Klix.ba.

Crkva sv. Petra i Pavla se nalaz na Bulevaru, a tokom ratnih dešavanja je 9. maja 1992. godine spaljena u potpunosti od zapaljivih granata jugoslovenske armije.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

"Od tada do danas stalno se nešto radilo jer je ovo veliki objekt i zbog svoje povijesti je u duhovnom smislu neprocjenljiv za hrvate katolike. Cilj kršćanske umjetnosti je uvijek da potiče čovjeka na mir, ljubav, dobrotu i praštanje. Ovaj mozaik koji je nedavno dovršen svojom ljepotom potiče čovjeka da se stalno preispituje i radi na sebi, ne na drugome. Puno je lakše drugoga kritizirati i opominjati jer druge bolje vidimo. Ako želimo raditi na sebi dovoljno je uzeti ‘ogledalo’ koje se zove Isus Krist i bit će nam jasno što moramo popraviti na sebi i u sebi", zaključio je gvardijan Perutina u razgovoru za Klix.ba.

Zbog toga je po njegovim riječima od velikog značaja i da u mostarskoj crkvi sa svojim saradanicima radi Pater Marko Ivan Rupnik koji je poznati teolog i umjetnik. Pripadnik je Družbe Isusove, rođen 1954. u Zadlogu u Sloveniji. Studirao je slikarstvo na Accademia di Belle Arti i teologiju u Rimu na Gregoriani gdje je doktorirao tezom o Vjačeslavu Ivanovu. Predaje na Papinskom orijentalnom institutu i na Papinskom sveučilištu Gregoriana. Direktor je Centra Aletti, značajne kulturne ustanove koja istražuje i potiče duhovnost u umjetnosti. Godine 1999. u potpunosti je dovršio obnovu mozaika u kapeli Redemptoris Mater koju mu je povjerio blagopokojni Sveti Otac papa Ivan Pavao II. Radio je do sada u preko 200 crkava u svijetu.