Trilateralni susret na Jahorini
0

U "Kolibi" počeo sastanak Tadića, Josipovića i Predsjedništva BiH

Piše: Almir Panjeta
(Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
(Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com)
U "Kolibi" na Jahorini počeo je neformalni sastanak predsjednika Hrvatske i Srbije, Ive Josipovića i Borisa Tadića, sa članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, Nebojšom Radmanovićem i Bakirom Izetbegovićem.

Sastanak je počeo uz velike mjere sigurnosti, a promrzli snimatelji su iz hotela Bistrica, gdje je smješten press centar, na mjesto susreta došli autobusom u koji su ušli uz pojačan nadzor uz temperaturu od -20 stepeni i snijeg. U pretresu su učestvovali i službeni psi koji su pretražili torbe. Na samom početku sastanka vladala je opuštena atmosfera, a o rezultatima sastanka govorit će se na press konferenciji najavljenoj za poslijepodne.

Kako je najavljeno, sudionici će razgovarati o koordinaciji aktivnosti u borbi protiv organiziranog kriminala, zajedničkom apliciranju za fondove EU za prekograničnu saradnju, međusobnom zastupanju u konzularnim stvarima u trećim državama, pripremama za promjenu graničnog režima i zajedničkim kandidaturama za sportska događanja.

"Koliba" u kojoj se održava sastanak smještena je u blizini hotela Termag, a sastanak se održava u sali. Kad ne ugošćuje svjetske državnike, "Koliba" nudi razne zabavne sadržaje: tamburice, live nastupe i latino salsa night.