Piće, tamburaši, zabava...
0

Tadić i Josipović uživali u "zarobljeništvu" na Jahorini

Piše: T. S.
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović te predsjednici BiH Željko Komšić, Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović u petak su se sastali na Jahorini. Zbog snježnog nevremena na planini su u petak uvečer ostali "zarobljeni" Tadić i Josipović.

U petak je na Jahorini snježno nevrijeme poremetilo planove predsjednika Srbije, Hrvatske i BiH. Nakon trilateralnog sastanka predsjednici naše zemlje vratili su se u Sarajevo, dok su predsjednici susjednih država ostali na Jahorini.

"U petak uvečer državnici sve tri zemlje su trebali večerati zajedno na Jahorini te se nakon toga vratiti kućama, no zbog snježne lavine koja je urušila 500 metara puta predsjednici BiH nisu mogli vratiti se na Jahorinu", kazao je za Sarajevo-x.com izvor blizak Predsjedništvu BiH.

Temperature na Jahorini spustile su se do minus 20 stepeni, a čišćenje putnih komunikacija otežavao je snijeg koji je neprestano padao te jak vjetar.

No, kako saznajemo mještani su uz pomoć pripadnika policije i Oružanih snaga BiH krenuli odmah u raščišćavanje putnih komunikacija te je do jutra put bio očišćen.

Planovi evakuacije nisu bili ni potrebni, te je Josipović odbio da Glavni stožer Hrvatske vojske izradi plan evakuacije. A, zašto i ne bi odbio kada su se dobro zabavljali. Boris Tadić je uživao u zimskim radostima, grudvao se i sankao, dok se Ivo Josipović zagrijavao uz vino i narodnjake.

Tadić je čak otpjevao pjesmu Harisa Džinovića Kako mi nedostaješ te plesao, objavio je 24sata.hr.

Zabava dvojice predsjednika je trajala do kasno u noć.

"Predsjednici Hrvatske i Srbije su se družili i uživali u hotelu Termag. Usluga je bila na vrhunskom nivou te im nije predstavljalo problem to što se nisu mogli vratiti kućama kako je bilo planirano prema protokolu", istakao je naš izvor.

U subotu ujutro na Jahorinu je stigao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić koji je, poput pravog domaćina, popio kafu sa gostima i ispratio ih.

Kako je objavio Jutarnji.hr hrvatska delegacija je po povratku u domovinu bila puna hvale za domaćine.