BiH
26

U kasarni u Rajlovcu uručeni certifikati polaznicima EOD-obuke

FENA
(Foto: FENA)
Uručivanjem certifikata polaznicima osnovne obuke za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava-NUS-a (EOD-obuka) danas je u kasarni Oružanih snaga BiH (OSBiH) "Rajlovac" ozvaničen završetak "Osnovnog kursa za uništavanje NUS-a - nivo II", koji je uspješno završilo ukupno 16 polaznika, pripadnika OSBiH i Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Na prigodnoj ceremoniji certifikati su uručeni četvorici pripadnika čete za NUS/Deminerskog bataljona Brigade taktičke podrške (brTP), kao i dvanaestorici policijskih službenika iz Jedinice za specijalnu podršku SIPA-e.

Sudionike ceremonije pozdravio je načelnik Odjeljenja za deminiranje i uništenje NUS-a Operativne komande OSBiH brigadir Asim Spahić, istaknuvši važnost jačanja saradnje na planu zajedničke obuke.

Potcrtao je da OSBiH posjeduju najsavremeniju opremu za naprednu specijalističku obuku za uklanjanje, deaktiviranje i uništavanje NUS-a, te raspolažu odgovarajućim poligonima i iskusnim personalom.

Čestitke u povodu uspješnog završetka kursa (EOD-obuke) uputio je i komandant Deminerskog bataljona pukovnik Dževad Zenunović, naglašavajući značaj korištenja resursa koji su na raspolaganju OSBiH, a u kontekstu pružanja potpore zajedničkoj obuci, kao i djelovanju u skladu s nadležnostima i misijom u sklopu OSBiH i agencija koje brinu o sigurnosti u BiH.

Osnovni kurs uništavanja NUS-a - nivo II, realiziran je od 17. marta do 8. maja na poligonu "Gladna brda - Glamoč" pod vodstvom instruktora Centra za obuku, protuminsko djelovanje i NUS.

Svi polaznici spomenute obuke su u 2013. godini pohađali obuku za izviđače eksplozivnih sredstava - nivo I.

Kako je rečeno, dosad je oko 60 pripadnika SIPA-e "prošlo" različite kurseve u okviru razmjene znanja i vještina, a pod vodstvom instruktora iz OSBiH, što će biti nastavljeno i u narednom periodu.

Inače, u toku obuke u sklopu Osnovnog EOD-kursa-nivo II, polaznici su educirani o oznakama municije, općim podacima o eksplozivu, upaljačima i njihovoj funkciji, osnovama detektiranja i uništenja NUS-a, te mjerama sigurnosti.