BiH
0

Mirovnjaci iz BiH i još šest zemalja primili certifikate u kampu Butmir

FENA
Uručivanjem certifikata polaznicima obuke, policijskim službenicima, koji će sudjelovati u mirovnim misijama pod okriljem Ujedinjenih naroda (UN), danas je na prigodnoj ceremoniji u Centru za obuku za operacije potpore miru (PSOTC) u kampu Butmir (Sarajevo) ozvaničen završetak četvrtog ciklusa predmisione obuke.
Foto: FENA
Foto: FENA

Obuku realiziranu u organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH i u saradnji s PSOTC-om, pohađalo je 30 pripadnika policijskih agencija iz BiH, te po jedan polaznik iz Albanije, Crne Gore, Estonije, Hrvatske, Makedonije i Srbije.

Sudionike ceremonije pozdravio je pomoćnik ministra sigurnosti BiH za međunarodnu saradnju i evropske integracije Samir Rizvo, istaknuvši da je BiH u posljednjih 13 godina, otkada upućuje policijske službenike u mirovne misije UN-a, dala značajan doprinos izgradnji mira i stabilnosti u različitim dijelovima svijeta.

"Trenutno imamo 58 policajaca u misijama, među kojima je i deset žena. Na profesionalnim dužnostima u UN-u imamo jednu policijsku službenicu u Libiji i jednog policijskog službenika u Južnom Sudanu - kazao je Rizvo, podsjećajući da policijski službenici iz BiH trenutno sudjeluju u tri policijske mirovne misije", Južnom Sudanu, Kipru i Liberiji.

Čestitke u povodu uspješno okončane i međunarodno standardizirane obuke uputio je komandant PSOTC-a, brigadir Jasmin Čajić, podsjećajući da je temeljem Memoranduma potpisanog između ministarstava odbrane i sigurnosti BiH, PSOTC pristupio dizajniranju kursa za policijske službenike iz BiH, regiona i šire.

Foto: FENA
Foto: FENA

Radi se o, kako je kazao, kontinuiranoj aktivnosti koja se provodi dva puta godišnje, a prvi kurs je realiziran 2012. godine.

Ocijenio je značajnom činjenicu da je ova obuka akreditirana od UN-a, koji je prepoznao kvalitet i postignuća u sklopu PSOTC-a, odnosno kompetentnost Oružanih snaga BiH da zajedno s policijskim agencijama iz BiH razvijaju multidimenzionalni pristup obuci.

Inače, svi koji završe spomenuti kurs stječu pravo da apliciraju za sudjelovanje u mirovnim misijama koje slijede u narednom periodu.

Najboljim polaznikom četvrtog ciklusa obuke proglašena je Božana Žižić, policijska službenica Granične policije BiH (GPBiH) - Jedinice GPBiH-a "Strmica".

Završnoj ceremoniji u PSOTC-u, upriličenoj u povodu okončanja kursa, realiziranog od 17. do 28. februara, prisustvovali su dužnosnici Ministarstava obrane i sigurnosti BiH, kao i OSBiH i policijskih agencija, te međunarodni dužnosnici.

PSOTC, koji je osnovan 2003. godine kao multinacionalni projekt 18 zemalja, u međuvremenu, je prešao u vlasništvo BiH i inkorporiran je u strukturu Oružanih snaga BiH.