BiH
43

U bazi "Butmir" izvedena pokazna vježba medicinske evakuacije

FENA
(Foto: FENA)
U bazi "Butmir" u Sarajevu je danas izvedena pokazna vježba medicinske evakuacije u vanrednim okolnostima, tokom koje je uspješno simulirano rješavanje talačke situacije, medicinsko zbrinjavanje na mjestu događaja, postupak trijaže i helikopterski transport najteže povrijeđenih.

Tokom vježbe, koja je organizirana uz potporu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, odnosno Međunarodnog programa Ministarstva pravde SAD-a za obuke i pomoć u oblasti kriminalističkih istraga - ICITAP i Ureda američkog vojnog atašea, demonstriran je visoki stepen spremnosti i umješnosti pripadnika policijskih agencija FBiH, RS-a i Brčko Distrikta BiH da, uz asistenciju Oružanih snaga BiH, efikasno djeluju u posebno traumatičnim uvjetima.

Sudionike pokazne vježbe "Zbrinjavanje traumatskih povreda u taktičkim situacijama za policijske agencije i OSBiH" pozdravio je otpravnik poslova američke ambasade u BiH Nicholas Hill, navodeći da su instruktori u ovoj vježbi bili pripadnici specijalnih snaga Vojske SAD-a.

Cilj ove vježbe, kako je kazao, jeste osposobljavanje sigurnosnih agencija BiH te unapređenje procesa komunikacije i koordinacije za djelovanje u posebnim uvjetima.

Hill je istovremeno ukazao i na značaj jačanja procesa vojno-civilne saradnje u BiH te stavljanja kapaciteta OSBiH u funkciju unapređenja te saradnje, odnosno njihovog koordiniranog djelovanja s civilnim sigurnosnim službama na dobrobit građana BiH.

Scenarij vježbe podrazumijevao je djelovanje pripadnika sigurnosnih struktura BiH u okolnostima kada navodna ekstremistička skupina nastoji iskoristiti mirne proteste građana za napad na civile uz upotrebu eksplozivnih sredstava i vatrenog oružja.

Sumirajući rezultate pokazne vježbe, direktor ICITAP-a Charles Bennet ukazao je na značaj partnerstva i saradnje za adekvatno reagiranje u slučaju neposrednih sigurnosnih prijetnji.

"Lekcija koju smo danas naučili jeste vrijednost partnerstva", poručio je Bennet, podsjećajući da se radi o partnerstvu koje se razvilo između američkog State Departmena i ICITAP-a, te američke Vojske i OSBiH, odnosno partnerstvu koje su pripadnici policijskih agencija iz BiH demonstrirali uspješnim izvođenjem vježbe.

Visoki američki dužnosnici su iskazali zahvalnost NATO-štabu Sarajevo, EUFOR-u, OSBiH i PSOTC-u za podršku u organiziranju današnje vježbe, a koja je uslijedila nakon realizirane sedmodnevne obuke.

Izvođenju pokazne vježbe u bazi Butmir prisustvovali su bh. i međunarodni dužnosnici te članovi diplomatskog kora.

Vježba i obuka koja joj je prethodila sastavni su dio podrške koju SAD pružaju BiH putem ICITAP-ovog programa vojno-civilne saradnje da bi se pomoglo OSBiH i jedinicama za specijalnu podršku (FMUP i MUPRS) iz oba bh. entiteta i Brčko Distrikta BiH.

Cilj ovog programa jeste usvajanje i savladavanje novih tehnika i znanja, a radi efikasnijeg djelovanja na planu spašavanja ljudskih života u slučaju neposredne opasnosti.

Niz je edukativnih sadržaja koji se nude u sklopu ovog ICITAP-ovog programa, a koji se na koncu finaliziraju putem vježbi bliskim stvarnim situacijama.

Kako je planirano, slične obuke bit će organizirane u Banjoj Luci i Distriktu Brčko u maju i junu.