BiH
0

Granični policajci završili trening koji je sponzorisala Vlada SAD-a

Klix.ba
Dvadesetčetiri pripadnika Granične policije BiH uspješno su okončala kurs upravljanja graničnom kontrolom 24. januara u Sarajevu.

Ova desetodnevna obuka imala je za cilj jačanje strateških kapaciteta Granične policije BiH na otkrivanju i suzbijanju potencijalnih terorističkih prijetnji na kopnenim granicama BiH. Kurs upravljanja graničnom kontrolom se odvijao u sklopu programa pomoći Ministarstva vanjskih poslova (State Department) SAD u oblasti anti-terorizma (ATA).

Program koji su vodili predavači iz SAD je sadržavao predavanja, diskusije, te praktične aktivnosti koje će pomoći učesnicima kursa u identifikovanju i rješavanju raznih pitanja iz domena upravljanja granicama. Predstavljene su različite antiteroristčike strategije, te najmodernije tehnike nadzora, detekcije i praćenja. Takođe su predstavljenje tehnike komunikacije u graničnom pojasu, integrativno upravljanja, te odnosi sa javnošću, a istaknuta je i potreba za efikasnim ali i humanim procedurama za sve koji namjeravaju preći granicu.

Učesnici su bili obavezni da primijene stečeno znanje o prijetnjama i strateškim reakcijama na potencijalne taktičke situacije, a sam kurs je završen sveobuhvatnom pokaznom vježbom. Ovakve konkretne metode će osigurati da se vještine i tehnike naučene tokom treninga mogu jednostavno primijeniti u radu Granične policije, što će rezultirati boljom zaštitom od terorističkih napada na granicama BiH.

Svečanosti uručivanja diploma su prisustvovali direktor Granične policije BiH, Vinko Dumančić, te zamjenik regionalnog zvaničnika za sigurnost u Američkoj ambasadi u Sarajevu, Robert Karpowski.

Dumančić se obratio učesnicima kursa sljedećim riječima: "Samo sa kvalitetno obučenim i stručno osposobljenim kadrovima možemo se nositi sa sve većim izazovima u vezi sa graničnom kontrolom i borbom protiv svih vidova prekograničnog kriminaliteta, a posebino protiv terorizma. Svjesni smo kako moramo ići ukorak sa znanjem koje posjeduju sve savremene granične policije svijeta i znamo koje još kriterije i standarde trebamo dostići. U vezi toga najsrdačnije se zahvaljujem Ambasadi SAD-a u BiH koje nam je bezbroj puta pomoglo u realiziranju specijalističkih obuka, osobito na razumijevanju da se radi o značajnom ulaganju u Graničnu policiju BiH čiji će pripadnici uvjeren sam to znanje znati iskoristiti i unaprijediti svoj rad".

Sponzor ove obuke bilo je Ministarstvo inostranih poslova (State Department) SAD, a ona se odvijala u sklopu dugotrajne saradnje sa vlastima BiH na polju borbe protiv terorizma. Program upravljanja granicnom kontrolom je jedan od šest kurseva iz antiterorističkog (ATA) programa koji se provode u BiH u ovoj godini. Dodatne informacije vezane za ATA program možete dobiti na internet stranici.