BiH
185

U Janji nakon poplave: Mnogo je bolesnih, hrane i vode ima dovoljno

Piše: E. G.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Stanovnici Janje, većinskog povratničkog mjesta u općini Bijeljina, tokom današnjeg dana imat će priliku obaviti ljekarske preglede kod stručnjaka sa Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu. Dobit će i humanitarnu pomoć koju im je dopremio Klinički centar u saradnji sa svojim partnerima kao i lijekove.

U Janju, gdje je proteklih dana bilo poplavljeno nekoliko desetaka kuća, stigla je pomoć sa svih strana. U Medžlisu Islamske zajednice dijele odjeću i obuću koja je pristigla, a zbog velike potražnje, odjeća je čak ostavljena i pored džamije da svako može izabrati šta želi. Hranu i vodu nekoliko volontera pakuje te razvoze po zaoseocima koji su bili poplavljeni.

Našu ekipu je ispred džamije dočekalo nekoliko nezadovoljnih mještanki. Tvrde kako im se hrana ne dijeli ravnomjerno. Međutim, volonteri tvrde da to nije tako, kažu da pakuju namirnice i razvoze od kuće do kuće. Ono što je sigurno je to da hrane i vode ima dovoljno u šta smo se i sami uvjerili, no da li dolazi do svih ne može se ustvrditi.

"Ne mogu dobiti odjeće za djecu, a sve mi je potopljeno. Jedino što sam spasila je TV. Jednom dnevno dobijemo paket hrane. Imam kuću, a kao da je nemam, voda je ušla unutra, cijeli pod smo digli, sve smo bacili", kazala nam je mještanka Nedima Golotić.

Mještani koji imaju traktore odvoze hranu u naselja koja su bila potopljena. Prvih dana nije bilo lako, ovo povratničko mjesto bilo je prepušteno samo sebi.

"Mi smo se ovdje samoorganizirali uz pomoć dobrih ljudi koji imaju čamce izvlačili smo stanovnike iz poplavljenih područja. Ovdje je zatajila Civilna zaštita, zatajila je policija, bilo je i vojske, ali oni su spašavali samo Novo naselje u Janji, a mi smo se sami spašavali. Koristili smo moj traktor, podigao sam 30.000 KM kredita za njega, ali halal bilo. U nekim kućama smo nalazili djecu u krevetima, bili su mokri. To su kuće prizemnice. Gdje će taj čovjek, on se ne može popeti na sprat. Što se tiče humanitarne pomoći, nema niko da je zakinut, možda je samo malo kasnije dobio, jer ne mogu svi odmah", kaže za Klix.ba mještanin Mustafa Mulamustafić.

Hrana i voda su stizali u Janju sa svih strana, iz Sarajeva, Bihaća, Gračanice, Srebrenika, Sapne, Nezuka..., no teško je utvrditi da li su svi dobili onoliko koliko im treba.

"Evo ja ne mogu dobiti ni flašu vode, a imam dijete koje boluje od astme. Eno ga leži kod kuće. Ovdje prave skladište od ove džamije", govori nam Maida Durgutović.

U isto vrijeme jedan od momaka nam govori da to nije tako i da svi mogu dobiti pomoć.

"Nemam veze s tom podjelom namirnica, tu sam samo da pomognem pakovati i ostalo šta treba, ali hrana se dijeli. Stiže ovdje svega, nismo očekivali da će biti toliko pomoći", kaže nam volonter Adnan Hamzić.

Ono što je sigurno je da će svi kojima je to potrebno i koji to žele danas dobiti ljekarsku pomoć. Ukoliko bude potrebna hospitalizacija nekoga od mještana, UKCS će se pobrinuti i za to.

Ljekari i naša ekipa su na putu prema naseljima koja su bila poplavljena. Mještani u centru Janje nam kažu da su se u tim područjima pojavile zarazne bolesti. Njima će biti podijeljena i higijenska sredstva, ai i hrana.

"Klinički centar kao najveća zdravstvena ustanova u državi ima obavezu, ali i želju da pomogne ovom stanovništvu.

"Obavit ćemo sve potrebne medicinske pretrage, vidjet ćemo kakva je situacija na terenu. Ima mnogo nepokretnih pacijenata, tako da ćemo ići do njih u poplavljena naselja.Ima nepristupačnih terena, ali nadam se da ćemo stići do njih. Ekipe UKCS su bile u Maglaju, vidjet ćemo gdje još treba pomoć. Teško je sada govoriti koliko će ovdje biti pacijenata. Preko lokalnog radija su obavijestili stanovništvo da dolazimo. Tu su pedijatri, medicinske sestre, epidemiolog... Lijekove ćemo im podijeliti, a ostavit ćemo im i zalihe", kazao je vođa medicinskog tima UKCS-a Alden Begić.