BiH
135

Mještani Konjević Polja prepušteni sami sebi, zaboravljeni od svih

Klix.ba
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Mještani Konjević Polja borili su se dva dana s poplavama vlastitim snagama. Voda je prodrla u 50 kuća, a pokrenula su se i klizišta. Usjevi su potpuno uništeni, a stoku su spasili u posljednjem trenutku kada je već bila u vodi. Pomoć je stigla tek četvrti dan i to iz Sarajeva.

"Danima smo se borili sami, niko nam nije došao pomoći ni vidjeti kakva je situacija kod nas. Imamo strah od zaraznih bolesti. Već su nam se pojavili osipi, dijareja, temperatura, a imamo veliki broj djece. Četvrti dan nam je stigla pomoć iz Sarajeva i pomogli su nam volonteri - radnici Sarajevogasa", rekla je Ifeta Merjemić iz Konjević Polja.

Mještani kažu da se osjećaju zaboravljenim potpuno. Slična sitacija je bila i prije poplava, sada je još gore. Ovogodišnja sjetva je uništena, a ona ih je trebala prehraniti. Sada nemaju ništa.

"Molimo vas da nam pošaljete alat, gorivo, čizme, krampe, sve što nam može pomoći da osposobimo zemlju kako bi mogli živjeti. Potrebni su i higijenski preparati. Hrane hvala Bogu imamo", rekao je sekretar MZ Konjević Polje Ibrahim Ibrahimović koji je preživio pad Srebrenice i u ratu izgubio dvoje djece.

Među mještanima Konjević Polja je i nana Fata koja je poznata bh. javnosti po svojoj borbi za BiH, svoju zemlju i kuću u ovom mjestu na kojoj je bespravno izgrađena crkva. Zatekli smo je u bašti. Okopavala je malu baštu koja je nastradala u poplavi.

"Sedam dana nisam mogla izaći iz kuće. Niko mi nije došao, a vode nemam već tri mjeseca. Kopam jer moram od nečega živjeti. Vidim da se neki paketi dijele ali meni niko ništa nije dao. Džaba nanina borba za BiH i sve", rekla je nana Fata koju je dirnula posjeta ljekara Univerzitetsko kliničkog centra i novinara iz Sarajeva.

Kaže da ne odustaje od svoje borbe za život na svom iako je teško. Pomoć ljekara joj nije trebala, ali je dozvolila da joj pripadnik Kluba spasilavaca 2000 Sarajevo, Idriz Sokolović i dr. dermatolog Faruk Alendar pomognu u okopavanju.

"Sine, ti imaš nježne ruke, Bog te je odredio da radiš svoj posao, a nana će da okopava", rekla je nana Fata.

Danas je u Konjević Polje stigao time ljekara UKCS-a, dermatolozi, pedijatri, epidemiolozi, internisti, infektolozi i drugi medicinski radnici koji su vršili pregled mještana ove mjesne zajednice. Za sat vremena pregledano je više od 20 pacijenata, među kojima je bio i veliki broj djece. Mještani konstantno pristižu u improviziranu ambulantu koja se nalazi u prostoru mjesne zajednice. Ova posjeta, kažu, vratila im je nadu u dobre ljude koji ipak nisu zaboravili na njih u ovim teškim trenucima.

Drugi tim ljekara UKCS-a otišao je u Cersko koje je pogođeno klizištima.

"Ovo nam je treća akcija. Danas smo ponijeli najviše lijekova jer su nam rekli da im je to najpotrebnije. Tu se nalazi veliki broj povratnika, djece, starih, a ima i nepokrentih osoba. Kod njih je sada mnogo bolja situacija kada su u pitanje poplave, ali ne mogu doći do ljekara zato vodimo dva tima", rekla je Muamera Šehić, portparolka UKCS-a.

Sljedeća akcija pomoći Univerzitetsko kliničkog centra Sarajevo bit će u Orašju.