KPZ Mostar
0

U istoj ćeliji ratni zločinci, ubice, pedofili, siledžije...

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
U Kazneno-popravnom zavodu Mostar, zbog nedostatka smještajnih kapaciteta, osobe osuđene za razna krivična djela smještena su u iste ćelije, pa tako kazne zajedno izdržavaju osuđeni za ratni zločin, ubistva, silovanja, pedofiliju, teške saobraćajne nesreće, privredni kriminal, zloupotrebu položaja i krađe, izjavio je direktor ove ustanove Romeo Zelenika.

Zelenika je rekao da mostarski zatvor, koji je jedina ustanova poluotvorenog tipa u Federaciji BiH, pokriva područja Hercegovačko-neretvanskog, Zapadnohercegovačkog i Livanjskog kantona, uključujući i osuđene koje u ovaj zatvor šalje Sud BiH.

"FBiH ima samo jedan zatvor zatvorenog tipa u Zenici i još šest poluotvorenog tipa. Osobe osuđene za najteža krivična djela kao što su ratni zločini, ubistva i druga krivična djela za koja su izrečene kazne preko pet godina po zakonu bi morala da kazne izdržavaju u zatvorskoj ustanovi zatvorenog tipa", izjavio je Zelenika za lokalni radio u Livnu.

On je najavio da će u Mostaru uskoro početi izgradnja nove zatvorske ustanove na mjestu bivše kasarne Heliodrom, kapaciteta za 350 osuđenih osoba, zatvorenog i poluotvorenog tipa, a prema planu izgradnja bi trebalo da bude završena za četiri godine.

Prema njegovim riječima, ovog ljeta u BiH bi trebalo da počne uvođenje novog načina izdržavanja kazne - kućni zatvor za osobe osuđene do godinu dana za koje se procijeni da mogu koristiti ovu pogodnost. 

"Takve  osobe će zatvorsku kaznu moći izdržavati u kući, s tim što će na ruci ili nozi stalno nositi specijalnu 'narukvicu' posredstvom koje će biti praćeno njihovo kretanje. Osobe, kojima bude omogućeno izdržavanje kazne u kući, moći će se udaljiti najviše 100 metara od mjesta prebivališta", pojasnio je Zelenika.

On je rekao da će uvođenje kućnog zatvora u značajnoj mjeri rasteretiti smještajne kapacitete mostarskog zatvora.
Zelenika je dodao da je zatvor u Zenici "prebukiran", a osuđeni Hrvati i Srbi ne žele da izdržavaju kaznu u tom zatvoru u kojem je većina osuđenih bošnjačke nacionalnosti, pa nakon izdržanog dijela kazne oni u skladu sa zakonom traže premještaj u zatvore poluotvorenog tipa u FBiH i Republici Srpskoj.