BiH
0

Za izgradnju zatvora 40, umjesto 15 miliona eura

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Umjesto planiranih 15 miliona eura, zatvor sa 300 kreveta za pritvorenike i osuđenike Suda BiH koštat će oko 40 miliona eura, jer se morao mijenjati projekat budućeg zatvora, rekao je zamjenik ministra pravde BiH Srđan Arnaut.

"Raniji projekat predviđao je sobe u kojima bi bilo smješteno više zatvorenika, kao i zajednička kupatila u hodnicima. To je, prema novim standardima o ljudskim pravima, neprihvatljivo, te su se morali mijenjati idejno rješenje i projekat", naglasio je Arnaut.

On je za "Nezavisne  novine" rekao da, prema novom projektu, maksimalno dva zatvorenika mogu biti u jednoj sobi, a ima i veliki broj jednokrevetnih soba.

Prije sačinjavanja izvedbenog projekta, kaže Arnaut, ne može se govoriti o tačnoj cijeni zatvora, ali za sada postoje procjene da će to biti 40 miliona eura.

Kamen temeljac za zatvor u Istočnoj Ilidži postavljen je 2006. godine. Najnoviji plan Ministarstva pravde BiH predviđa da izgradnja zatvora počne sljedeće godine, dok bi prvi zatvorenici u njega trebalo da uđu 2012. godine.

"Idejno rješenje je završeno. U proceduri je odobravanje kredita od 19 miliona eura od Razvojne banke Vijeća Evrope. To će vrlo brzo biti riješeno. Nakon toga će biti izrađen izvedbeni projekat i sljedeće godine počinjemo izgradnju", rekao je Arnaut.

Predviđeno je da zatvor bude izgrađen iz donatorskih sredstava, kredita Razvojne banke Vijeća Evrope od 19 miliona eura, te 6,7 miliona eura iz budžeta institucija BiH.
Pripremni radovi na izgradnji zatvora već su završeni, izgrađen je veliki zid sa kulama za nadzor budućeg zatvora i završeni neophodni infrastrukturni radovi.

Budući zatvorski kompleks sastojaće se od tri bloka smještajnih prostorija, od zgrade za aktivnosti i od medicinskih prostorija, kao i zatvorene prostorije za posjete. Lica koje pritvori ili na zatvorsku kaznu osudi Sud BiH,  borave u pritvorskoj jedinici ovog suda ili u zatvorima u Foči, Zenici, Mostaru i Kazneno-popravnom zatvoru na Kuli u Istočnom Sarajevu.