{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za godinu i po dana zatvorski kapaciteti povećani za 300 mjesta

F
31.5.2010. u 13:01
0
0
Za godinu i po dana zatvorski kapaciteti povećani za 300 mjesta
0
Za godinu i po dana zatvorski kapaciteti povećani za 300 mjesta
Premijer Vlade FBiH Mustafa Mujezinović danas je zajedno s ministrom pravde Feliksom Vidovićem, premijerom Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Miralemom Galijaševićem i načelnikom Općine Zenica Husejinom Smajlovićem posjetio Kazneno- popravni zavod Zenica.
Povod posjeti bio je završetak radova na paviljonu IV u kojeg je iz federalnog budžeta uloženo 1,1 milion KM.

"Zadovoljan sam onim što smo vidjeli na poboljšanju uslova i ono što je najvažnije, na poboljšanju zatvorskih kapaciteta. Sastanak koji je bio organizovan prije nekih godinu dana urodio je plodom i upućujem pohvale resornom ministru i ljudima koji vode kazneno- popravne zavode. Bitno je da nijedan teški prekšitelj nikada nije vraćen s vrata ovog KPZ-a i to je vrlo bitno, da javnost zna i da se ne podliježe pričama koje kažu, da na hiljade teških prekršitelja hoda ulicama", rekao je premijer Mujezinović.

Paviljon IV površine je 800 metara kvadratnih i raspolaže s 80 mjesta za najteže osuđenike.

"Objekat ima 31 ćeliju, od jednokrevetnih do četverokrevetnih i svaka je opremljena kablovskom televizijom, tuš kabinom... Ovdje će biti osuđenici koji za vrijeme izdražavanja kazne zatvora bitno ugrožavaju sigurnost ustanove, zdravlje i život ljudi u ustanovi, krše red i disciplinu, kao i za one osobe za koje se utvrdi da su ranije poduzimane mjere i radnje ostale bezuspješne", izjavio je Nihad Spahić, direktor KPZ Zenica. Izrazio je zahvalnost premijeru i resornom ministru jer podržavaju vizije menadžmenta KPZ Zenica da unaprijede zatvorski sistem i približe ga evropskim.

Tokom godinu i po u zavodima na nivou FBiH povećani su kapaciteti za više od 300 osuđenika, što predstavlja oko 35 posto postojećeg kapaciteta.

"Pored proširenja kapaciteta u Zenici, otvorili smo novi objekt poluotvorenog tipa pri KPZ Tuzla, isto i pri KPZ Orašje, prošireni su kapaciteti u Mostaru. U završnoj su fazi radovi na proširenju kapaciteta za 60 do 80 osuđenih osoba u Ustikolini. Resorno federalno ministarstvo poduzelo je još niz aktivnosti i radi se na uvođenju institucije rada za opće dobro koja nije funkcionirala u FBiH, a novost je i izvršenje kazne uz elektronski nadzor, tzv. kućni zatvor. Nadamo se da ćemo konačno riješiti problem zatvorskog sistema u FBiH", rekao je ministar Vidović.

Po riječima ministra Vidovića, u FBiH na izvršenje zatvorske kazne čeka oko 1.200 osoba, od kojih je 80 posto osuđeno na kaznu zatvora do godinu dana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: