Komentari (166)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Jutros na sabahu, jednva da se 1 saf popunio. A sad nećeš moći ući u Mesdžid.
Tebi je bitno koliko se safova popuni? Trebas da ides i da si sam u dzamiji a da to ne komentarises, nije to tvoje...
Meni je glupo da glavnu riječ o vjeri vode oni koji uopšte i ne idu u Mesdžide. Znači na ovim manifestacijama (da ne kažem proslavama), u zadnjim redovima su mladići sa bradom, koji su ujedno pored par staraca i jedini posjetioci Sabah Namaza.
PRIKAŽI ODGOVORE (4)
U nas su dva sata iz džamije puštali ilahije, u tri sela se čulo koliko su odvrnuli, odjekuje. Ja sam mislio da se sa munare uči salavat i ezan, a ovi moji redovno zadnjih 4-5 godina i prije ezana nešto puštaju (ne uče, nego sa CD-a na razglas), pa u ranzim prigodama nešto uče, ja ne znam šta je to. Meni se ovo ne sviđa kako rade, barem ovi u mom selu.
Nabijaju kompresiju
kraftwerk potpuno se slazem sa tobom. trebamo se moliti samo bogu boga slaviti a ne bozije vjerovjesnike. ovi danas sve izvrnuse naopacke.
Nista mi nije jasno. stvarno. proroku muhamedu je objavljivan kuran oko 20 godina, rijeci su zapisivane i tako...i sada slave proroka muhameda, iskazuju mu ljubav, pjevaju pjesme...pa zar sam prorok nije rekao da on kao covjek nije vazan, da se on ne slavi i uzdize nego rijeci koje su mu prenosene...i zbog toga kasnije su zabranili slikanje ljudskih likova jer prorok nije zelio da se njemu klanjaju ( ovi njegovi sljedbenici pogresno protumacili i zabranililjudske likove). pa ovi danas sve rade protivno zeljama i uputama proroka. izvrnuse sve naopako..
Ne razumijem ove proslave u vezi proroka muhameda..pa je li on sam rekao da on nije vazan nego bozije rijeci koje su njemu donesene. e sada treba da se slavi njegov zivot, rad, djela..narod skrenuo totalno. izgleda da neki "pametnjakovici" teze da se zivot proroka muhameda slavi na svakom koraku, bas kao sto se slavi zivot isusa krista, a u tom "obozavanju" zaborave na Boga.
Šejtan voli mevludske proslave Govornik: Alim Hamûd bin ´Abdillâh at-Tuwajdjirî Izvor: ar-Radd al-Qawî, str.. 24-25 Šejtan se raduje mevludskim proslavama jer su sve novotarije šejtanova djela i uljepšavanje. Šejtan se bez imalo sumnje raduje kada muslimani praktikuju novotarije, koje im on sam nameće. Ibn el Džewzijje prenosi da je Sufjan as-Sawri rekao: ”Iblis voli novotarije vise nego grijehe”. Čovjek čini pokajanje od grijeha za razliku od novotarija.” Dokaz da su sve novotarije u vjeri šejtanska djela je Govor Allaha (te´ala) gdje Kaze da je šejtan rekao: وَلأُضِلَّنَّهُمْ ” i navodiću ih, sigurno, na stranputice.”1 Poslanik (salla Allahu alejhi ve sellem) je rekao: ”Najgora pitanja su nova i svaka novotarija je obmana.” Ajet i autentični hadisi dokazuju da su novotarije u vjeri šejtanove obmane.
Propis proslave ”Mevluda” u džamiji Autor: Imâm ´Abdul-´Azîz bin Bâz Izvor: Fetâvâ ´Ulemâ’ el-Balad el-Harâm, str. 467 Pitanje: Da li je dozvoljeno muslimanima da slave praznike u džamijama u znak sjećanja na rođendan Poslanika, uoči noći dvanaestog Rebi’ ul-Ewwal? Dobili smo različita mišljenja po tom pitanju, neki kažu da je to dobra novotarija (bid’ah hasena) dok sa druge strane neki kažu da to nije dobra novotarija. Odgovor: Muslimanima nije dozvoljeno da slave Poslanikov sallâ Allâhu ´alejhi ve sellem rođendan, bez obzira da li se odvijao na dvanaesti Rebi’ ul-Ewwal ili bilo koji drugi dan, baš kao što nije dozvoljeno da slavimo tuđe rođendane. Rođendanske proslave su novo uvedene stvari u vjeri (bid’ah). Poslanik sallâ Allâhu ´alejhi ve sellem nije slavio rođendan tokom svoga života a on je Gospodarov objavitelj religije i propisa. Nije ni pozivao da se slavi rođendan, niti su to činili njegove halife niti ashabi niti tri poslednje generacije koje su ih pratile u dobru. Na ovaj način znamo da je djelo novotarija(bid’ah). Poslanik sallâ Allâhu ´alejhi ve sellem je rekao: “Ko u ovu našu stvar (vjeru) unese novinu koja u nju ne spada, ona se odbacuje”. (1) ______________________________________________________________ (1) Buhârî (2697) i Muslim (1718).
fuuuj
Na jedan konjak ?? To može .
600 godina nakon smrti Poslanika a.s. nikome nije padalo na pamet da obilježava njegov rođendan. Niti je to palo na pamet njemu samom. Onda se neki pametni lik sjetio toga, valjda kontajuči da više voli Poslanika a.s. od onih koji su krvarili skupa s njim, i danas je to mnogima veći ibadet od namaza, na namaz stanu jednom godišnje ali ne daj Bože mevlud propustiti. Možemo komotno i 25.12 slaviti onda, kad već obilježavamo rođendane poslanika, što ne bi i taj onda, svakako ih slijedimo u svemu što ne valja.
Selam alejkum svima Jer ista sto se radi ili spominje u toku mevluda HARAM da ili ne ? Tako mi Allaha dzs. Meni srce puno dina i islama i Muhammeda s.a.v.s.
Informacija zbog minusa na jedan od komentara: Lav Tolstoj je primio vjeru Islam i ukopan je po islamskim vjerskim propisima!
Dr.Himzo Polovina: https://www.youtube.com/watch?v=dItiXmj2nDU
Prelijepo, hvala za podjelu.. :)
Heej, šta smeta sad? Je li neko nekog tjera? Pa bar 10 dana o raznim praznicima, vjerskim i drugim. Veselje, wow. I biće još, ok sve. Pustite ljude na miru. Ne razumijem.
To što poslanik nešto nije radio, ne znači da je to zabranjeno raditi. Zna se tačno šta je poslanik zabranjivao, šta je korio da se radi, šta nije preporučivao nema potrebe da se izmišlja. Nema striktnog dokaza da je mevlud zabranjen, poslanik nam nigdje nije zabranio da se sjećamo njegovog rođendana, a čisto sumnjam s' obzirom šta je poduzeto da se spriječi njegovo "obožavanje" da je ovo "zaboravljeno". Nema potrebe da zabranjjete stvari koje nisu zabranjene i da se izvode stvari iz kontekst. Kur'an i sunnet su dovoljni vaša uvrnuta logika kojom bi sve živo zabranili je nepotrebna. "O vi koji vjerujete! Ne zabranjujte dobre stvari koje vam je dozvolio Allah i ne pretjerujte. Uistinu! Allah ne voli one koji pretjeruju. " Al-Ma'ide, 87
Danas sam vam vašu vjeru upotpunio i blagodat Svoju prema vama usavršio i zadovoljan Sam da vam Islam bude vjera. (El-Maide, 3.) Allah nam je Svoju vjeru upotpunio, i nije na nama da dodajemo šta nam je volje! Sa Poslanikovom s.a.w.s. smrti stavljen je pečat na sve islamske propise i ne treba nam ništa što nije došlo od Njega s.a.w.s. Kaže On s.a.w.s.: ''Oporučujem vam bogobojaznost te poslušnost i pokornost vašim vođama ili imamima, pa makar vam vođa bio i abesinski rob. Ko od vas poživi poslije mene bit će svjedok mnogih razilaženja. Zbog toga vam oporučujem da se držite moga sunneta i sunneta pravovjernih halifa poslije mene. Čvrsto se toga držite, a čuvajte se novih stvari u vjeri, jer je svaka novina u vjeri novotarija, a svaka novotarija je zabluda.’’ (Ebu Davud i Tirmizi)
I gdje je tu tačno mevlud? Kada je iko rekao da je mevlud dio vjere. Mevlud je u mojoj porodici dan kada se sjećamo poslanika, gdje je zabranjeno sjećati se poslanika? Sjećamo ga se svih 365 dana, ali dan njegovog rođenja nam je "posebniji". I opet, niko nije rekao da je to sastavni dio vjere. Koliko se priča o novotarijama, i koliko pobožnih ljudi koji se trude svaki sunnet pratiti rekao bi čovjek na sabahu ne možeš mjesta u džamiji naći, ali ja kad odem vidim obrnutu situaciju. Ali zato kada treba pametovati i Kur'an tumačiti, svaki drugi je vjernik tu i dotle. A Allah zna najbolje!
Genijalno pobijanje Mevluda Govornik: Imâm Muhammed bin Sâlih bin `Usejmîn Izvor: Fetâvâ `Ulemâ el-Balad el-Harâm, strana 462-464 Pitanje: Koji je propis za proslavu poslanikovog صلى الله عليه وسلم rođendana? Odgovor: Što se historijske perspektive tiče, treba znati da datum noći poslanikovog صلى الله عليه وسلم rođendana nije siguran. Neki savremeni istraživači misle da je to bila noć na deveti Rabî`-ul-Avval, a ne dvanaesti. U uvom slučaju je potpuno bestemeljno slaviti noć na dvanaesti Rabî`-ul-Avval. Ovo je takođe bestemeljno sa Šerijatski-zasnovane perspektive. Da je Allâh propisao ovo djelo, poslanik صلى الله عليه وسلم bi to činio, ili barem to prenio svome ummetu. A da je on činio to djelo ili ga prenio, to djelo bi bilo očuvano. Allâh تعالى je rekao: إِنَّا نَحْنُ نَزَّلْنَا الذِّكْرَ وَإِنَّا لَهُ لَحَافِظُونَ ”Mi, uistinu, Kur’ân objavljujemo i zaista ćemo Mi nad njim bdjeti.” 15:9 Kada se zna da ovo djelo ne spada u to, jasno je da ono nema ništa sa Allâhovom vjerom. A ako ovo djelo nema ništa sa Allâhovom vjerom, nije dozvoljeno njime činiti ibadet Allâhu i njime tražiti Allâhovu bliskost. Kako nama robovima može biti dozvoljeno da sami pronalazimo načine zbližavanja Allâhu, kad je Allâh تعالى to već učinio preko Svoga poslanika صلى الله عليه وسلم? Dodavanje neovlaštenih rituala u Allâhovu vjeru spada u obeščašćenje Allâhovog prava. Osim toga, to je optužba da je slijedeći Allâhov Govor laž: الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ وَأَتْمَمْتُ عَلَيْكُمْ نِعْمَتِي وَرَضِيتُ لَكُمُ الْإِسْلَامَ دِينًا ”Danas sam vam vjeru vašu usavršio i blagodat Svoju prema vama upotpunio i zadovoljan sam da vam islâm bude vjera.(1) Mi kažemo: Ako ovo slavljenje Mevluda spada u upotpunjavanje vjere, ono je moralo biti očuvano prije poslanikove صلى الله عليه وسلم smrti. Ako međutim ne spada u upotpunjavanje vjere, tada uopšte ne pripada vjeri. Allâh je rekao: الْيَوْمَ أَكْمَلْتُ لَكُمْ دِينَكُمْ ”Danas sam vam vjeru vašu usavršio” Ako neko naprotiv tvrdi da ovo slavljenje spada u usavršavanje vjere a da se to dogodilo poslije poslanikove صلى الله عليه وسلم smrti, to znači da je ovaj časni ajet optužen za laž. Nema sumnje da oni koji slave poslanikov صلى الله عليه وسلم rođendan to isključivo rade iz poštovanja i ljubavi prema njemu صلى الله عليه وسلم. Ova djela su ibadet. U ibadet spada ljubav prema poslaniku صلى الله عليه وسلم, jer îmân prvo postaje potpun nakon što čovjek voli poslanika صلى الله عليه وسلم više od bilo čega drugog (nakon Allâha), uključujući i samog sebe. Takođe u ibadet spada poštovanje prema poslaniku صلى الله عليه وسلم. Ovo dokazuje da je slavljenje Mevluda koje se održava radi zbližavanja Allâhu i poštovanja prema poslaniku صلى الله عليه وسلم ibadet. A ako je ibadet, u tom slučaju nije dozvoljeno uvođenje neovlaštenih stvari u Allâhovu vjeru. Na taj način je slavljenje Mevluda zabranjena novotarija. Ujedno čujemo kako ovo slavljenje sadrži velike grijehe, koje ne prihvata ni Šerî`at, ni pamet, ni razum. Pjevaju se pjesme pohvale u kojima se pretjeruje u odnosu prema poslaniku صلى الله عليه وسلم do te mjere, da se on čini većim od Allâha والعياذ بالله! Neke od drugih gluposti koje smo čuli su slijedeće: Kada pripovjedač pročita poslanikovo صلى الله عليه وسلم rođenje i dođe do rečenice el-Mustafâ je rođen, svi ustanu i kažu: Duša poslanika صلى الله عليه وسلم je bila prisutna. Ustanimo iz poštovanja. Ovo je čista glupost. U poštovanje uopšte ne spada ustati nekome, jer je poslanik صلى الله عليه وسلم mrzio da se ustaje njemu صلى الله عليه وسلم. Njegovi صلى الله عليه وسلم ashabi koji su ga voljeli i poštovali više od svih drugih mu nikada nisu ustajali, jer su znali da je on to mrzio. Ovako je bilo dok je on bio živ. Šta onda reći o ovim fantazijama? __________________________________________ (1) 5:3
wa `aleyke salam wa rahmatullah wa barakatuh. kako si brate? kako zivot kod tebe?
Uopšte nije sporno da postoje i oni koji smatraju da ne treba obilježiti rođendaan Poslanika alejhisselam. A je li sporno da se u Mekki svake godine obiležava sedmica Muhammeda ibn Abdulvehaba? Valjda bi ,brate, i to trebalo biti novotarija. A o mevludu se izjasnilo i pohvalno govorilo dosta selefu saliha. Između ostalih je i imam Es-Sujuti. Molim te nemoj mi sad nabrajati Abu ovaj,Abu onaj je rekao jer su to po mišljenju imama En-Nevevija i Ibn Hadžera medžhuli tj. nepoznate osobe i od njih se ne uzima. S druge strane ne možeš reći da su bolji od imama Sujutija jer svi koji govore protiv mevluda su rođeni poslije njega. A valjda si cuo za hadis ; Najbolja generacija je ova moja,summellezine jeluunehum,summellezine jelunehum...zatim ona poslije pa ona iza nje ...i tako do Sudnjeg dana.Hafiz Ibn Hadžer u svojoj jednoj fetvi, koja se odnosi na mevlud, kaže: "Pravljenje mevluda je novotarija u islamu. Nijesu to činili prvi dobri muslimani u tri prva stoljeća iza Alejhiselamu. U njemu ima
PRIKAŽI ODGOVORE (2)
@ kadro hanic hahahah stvarno si legenda hahahaha svaka ti cast koja si budala mislim da nisi ni svjestan sta si napiso hahahahahaha
halo papci vi vaše novotarija ovo , novotarija ono..ko ste vi da znate bolje od hodže ako je ovo odredio hodža znači to treba da poštujete a ne da spravite pametni i izmišljate vi pravila...KO kaže da je to vaše ispravno VI..jest ali u guzci
kao prvo ovo nije mogao sam hodža da odredi nego neko iznad njega, kao drugo kome se ne sviđe neka se iseli gdje ima to kako mu se sviđa...bar je to danas lako
Da li su prvaci ummeta, poput sljedećih obilježavali i slavili mevlud: Muhammed s.a.w.s.? NE Omer r.a.? NE Osman r.a.? NE Ebu Bekr r.a.? NE Alija r.a.? NE Imam Ebu Hanife r.a.? NE Imam Malik r.a.? NE Imam Ahmed ibn Hanbel r.a.? NE Imam Šafija r.a.? NE Imam Buharija r.a.? NE Imam Muslim r.a.? NE Imam Tirmizi r.a.? NE Imam Nesa'i r.a.? NE Pa koju blagodat Gospodara svoga poričtete, ovo su prvaci ummeta, stubovi islama, nema boljih ljudi od njih i oni nikada nisu slavili mevlud, da je bio potreban oni bi ga uveli u naš predivni islam, ali ne, oni se pokoravaju Allahovim ajetima: ''Danas sam vam vašu vjeru upotpunio i blagodat Svoju prema vama usavršio i zadovoljan Sam da vam Islam bude vjera.'' (El-Maide, 3.) !!! Da je bilo potrebno i da je od islama, Resulullah s.a.w.s. bi obilježio i slavio svoj rođendan i nama preporučio da to radimo!!
PRIKAŽI ODGOVORE (4)