To što poslanik nešto nije radio, ne znači da je to zabranjeno raditi. Zna se tačno šta je poslanik zabranjivao, šta je korio da se radi, šta nije preporučivao nema potrebe da se izmišlja. Nema striktnog dokaza da je mevlud zabranjen, poslanik nam nigdje nije zabranio da se sjećamo njegovog rođendana, a čisto sumnjam s' obzirom šta je poduzeto da se spriječi njegovo "obožavanje" da je ovo "zaboravljeno". Nema potrebe da zabranjjete stvari koje nisu zabranjene i da se izvode stvari iz kontekst. Kur'an i sunnet su dovoljni vaša uvrnuta logika kojom bi sve živo zabranili je nepotrebna. "O vi koji vjerujete! Ne zabranjujte dobre stvari koje vam je dozvolio Allah i ne pretjerujte. Uistinu! Allah ne voli one koji pretjeruju. " Al-Ma'ide, 87
Danas sam vam vašu vjeru upotpunio i blagodat Svoju prema vama usavršio i zadovoljan Sam da vam Islam bude vjera. (El-Maide, 3.) Allah nam je Svoju vjeru upotpunio, i nije na nama da dodajemo šta nam je volje! Sa Poslanikovom s.a.w.s. smrti stavljen je pečat na sve islamske propise i ne treba nam ništa što nije došlo od Njega s.a.w.s. Kaže On s.a.w.s.: ''Oporučujem vam bogobojaznost te poslušnost i pokornost vašim vođama ili imamima, pa makar vam vođa bio i abesinski rob. Ko od vas poživi poslije mene bit će svjedok mnogih razilaženja. Zbog toga vam oporučujem da se držite moga sunneta i sunneta pravovjernih halifa poslije mene. Čvrsto se toga držite, a čuvajte se novih stvari u vjeri, jer je svaka novina u vjeri novotarija, a svaka novotarija je zabluda.’’ (Ebu Davud i Tirmizi)
I gdje je tu tačno mevlud? Kada je iko rekao da je mevlud dio vjere. Mevlud je u mojoj porodici dan kada se sjećamo poslanika, gdje je zabranjeno sjećati se poslanika? Sjećamo ga se svih 365 dana, ali dan njegovog rođenja nam je "posebniji". I opet, niko nije rekao da je to sastavni dio vjere. Koliko se priča o novotarijama, i koliko pobožnih ljudi koji se trude svaki sunnet pratiti rekao bi čovjek na sabahu ne možeš mjesta u džamiji naći, ali ja kad odem vidim obrnutu situaciju. Ali zato kada treba pametovati i Kur'an tumačiti, svaki drugi je vjernik tu i dotle. A Allah zna najbolje!
Prikaži sve komentare (166)