BiH
1

U Frankfurtu otvorena izložba "Zaboravljene izbjeglice u BiH"

FENA
Christian Schwarz Schilling i Adamir Jerković u Frankfurtu
Christian Schwarz Schilling i Adamir Jerković u Frankfurtu
U svečanoj dvorani Vijećnice i Crkvi sv. Pavla u Frankfurtu na Maini sinoć je otvorena sedmodnevna izložba njemačkog Merhameta pod nazivom "Zaboravljene izbjeglice u Bosni i Hercegovini".

Riječ je o fotografijama koje autentično svjedoče o teškim prilikama u izbjegličkim kampovima u srcu Evrope, saopćeno je iz Arhiva FBiH.

O tragediji bošnjačkog naroda posebno teško svjedočenje dao je Arhiv Federacije koji se predstavio izložbom "Srebrenički inferno".

Direktor Arhiva Federacije Adamir Jerković je prisutnim komentirao slike stradanja Bošnjaka Srebrenice koji su pobijeni od srpskih snaga jula 1995., istaknuvši da je ovo najveći genocid izvršen nad jednim narodom od završetka Drugog svjetskog rata.

Bivši visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling s kojim je Jerković obišao izložbu bio je konsterniran viđenim.

Osim "Srebreničkog inferna", "Merhamet" je u saradnji s Društvom za ugrožene narode postavio izložbe fotografija Philippa von Recklinghausena i Cornelie Suhan koje govore o Srebrenici i teškoćama življenja u BiH, kao i duboku bijedu i beznađe.

"Zapravo to je vapaj za pomoć", kazao je generalni sekretar Društva za ugrožene narode Tilman Zülch, koji je zajedno s Christianom Schwarzom-Schillingom i Nargess Eskandari-Grünbergom iz Uprave grada Frankfurta otvorio ovu manifestaciju.

Izložba će također biti postavljena u Minehenu, Berlinu, Drezdenu i Lajpcigu.

Izložba "Zaboravljene izbjeglice u BiH" je postavljena na slobodarskom mjestu Njemačke u Crkvi svetog Pavla gdje je u 1848. godini održan njemački nacionalni skup koji je izabrao prvi slobodni sabor Njemačke.

U ovoj crkvi su se inače održavali izbori i krunidbe njemačkih careva.