Upečatljiva izložba
9

"Srebrenički inferno" u Turskoj izazvao snažne emocije

FENA
Arhiv Federacije BiH već dvije godine predstavlja svijetu Bosnu i Hercegovinu s nekoliko međunarodnih izložbi, a jedna od njih je "Srebrenički inferno" koju su do sada vidjeli građani najprije u Bursi, potom u Kairu, pa u Zadru, Rijeci, Puli, Gospiću, Splitu, a ovih dana izložba je predstavljena ponovo građanima Turske.

Najprije na Crnom moru u gradu Trabzonu, a nastavljno u Kayseriju, dok će za koji dan izložba biti preseljena u glavni grad – Ankaru.

"Turska je šokirana onim što je vidjela našom izložbom o genocidu koje su srpske jedinice učinile nad bošnjačkim stanovništvom Srebrenice", kazao je za Fenu direktor Arhiva Federacije BiH Adamir Jerković.

Sastavni dio izložbe je dokumentarni film Arhiva Federacije koji govori o genocidu u Srebrenici.

"Film i fotografije svjedoče o monstruoznim događajima iz jula 1995. kada je u svega nekoliko dana pobijeno 8.372 Bošnjaka koji su bili krivi samo zato što su muslimani. Okrutnost i zločin ovdje su prikazani ogoljeno", navodi Jerković.

Izložbu je do sada vidjelo nekoliko hiljada ljudi koji su zgroženi srpskim zločinom, a među posjetiocima je bilo i mnogo djece.

"Turci vole Bosnu i Hercegovinu, upoznati su s događajima i voljeli bi da pomognu. Oni, kako ističu, Bosnu neće ostaviti samom, a do nas je hoćemo li znati objasniti Turcima kako da pomognu", kaže Jerković.

Navodi da za Turke Srebrenica nije gotova priča. Za njih je "Srebrenički inferno" bolan doživljaj i ako je nešto dobro u cijeloj ovoj priči, dodaje Jerković, jeste da smo uspjeli zainteresovati Turke da se bore za Srebrenicu.

"Na izložbu u milionskom gradu Kayseriju došla je s još trojicom parlamentaraca prof. dr. Pelin Gündeş Bakir, članica turskog parlamenta. Od mene je tražila informacije o gradnji crkve uz sam Memorijalni centar u Potočarima. Izražavajući zgražanje na drskost tamošnjih vlasti koje ni mrtvima ne daju mira, dr. Gündeş Bakir je kazala da će tražiti od premijera Turske Recepa Tayyipa Erdogana da se direktno uključi u rješavanje ovog problema. Rekao sam joj je da za gradnju crkve na Budaku saglasnost do danas nije izdala Općina Srebrenica, kao nadležni organ lokalne zajednice, ali je Ministarstvo prostornog uređenja Republike Srpske, zaobilazeći Općinu Srebrenica, izdalo dozvole i time prekršilo procedure i zakone", kazao je Jerković.

Direktor Arhiva Federacije ocjenjuje da je tim ove institucije posebno ohrabrila čvrsta riješenost Turske da ostane uz Bosnu i Hercegovinu, što ilustruje riječima gradonačelnika Trabzona Orhana Fevzi Gümrükçüoglua da će "dok god bude Turske, Bosna i Hercegovina i Bošnjaci u njoj biti naša briga".

Planirano je da već na jesen izložba "Srebrenički inferno" bude predstavljena u nekoliko zapadnoevropskih gradova.