Otvorena u srcu Sarajeva
0

Galerija 11/07/95 podsjeća i opominje da se zlo nikada ne smije ponoviti

Piše: A. Džaferović
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Memorijalna galerija 11/07/95, koja je danas otvorena u Sarajevu, bit će mjesto podsjećanja na najstrašniji zločin u modernoj historiji - genocid u Srebrenici. Potresna izložbena postavka ima za cilj sačuvati sjećanje na stradanje srebreničkih Bošnjaka i podsjećati na najstrašniji zločin od Drugog svjetskog rata koji je svijet mirno posmatrao.

Današnji dan, prije 17 godina, 12.juli 1995., je dan od kojeg počinje kultura sjećanja i dan kada će se obilježavati otvorenje Galerije, koja će biti mjesto u kojem će se mlade generacije Bosanaca i Hercegovaca upoznavati sa historijom svog naroda. Koncept Galerije 11/07/95 osmislio je fotograf Tarik Samarah, čije su fotografije nijemi svjedoci stradanja Srebreničana.

Fotografije kao nijemi svjedoci tragedije

"Fotografije govore same za sebe. Samim ulaskom u ovaj prostor posjetioci mogu svjedočiti ljudskoj tragediji i zlu koje je čovjek u stanju počiniti drugom čovjeku nalazeći razloge u različitosti", kazao je Ivica Pandžić iz Udruženja Kultura sjećanja, koje vodi Galeriju.

Brojnim zvanicama, među kojima su bili ambasador SAD u BiH Patrick Moon, visoki predstavnik Valentin Inzko, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Mustafa ef. Cerić, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić, zamjenik turskog premijera Bekir Bozdag...obratila se srebrenička majka Kada Hotić.

"Ova galerija je iznošenje srebreničke tragedije i srebreničke istine pred oči cijelog svijeta. Galerija će podsjećati ljude i buduće generacije na juli 1995. godine, kada se pred očima svijeta, pred očima UN-a, na sramotu UN-a, desio genocid. Sva ova dešavanja vraćaju nam nadu u budućnost i povjerenje u ljudski rod, jer smo jedno vrijeme bili veoma razočarani u ljude kada su dozvolili da hiljade ljudi bude mučki ubijeno na vrelom suncu, gladni i žedni, a da to niko nije pokušao spriječiti", kazala je Hotić.

Opomena budućim generacijama

Ona je naglasila da je dobro što je galerija smještena u glavnom gradu BiH, jer će "svijet doći vidjeti, pogledati istini u oči, da se zastide moćnici koji to nisu spriječili, a da bude opomena budućim generacijama da osujete i ne dozvole da se zlo ponovi".

Projekt Galerije je pažljivo pripreman i razvijan nekoliko godina, a značajnu ulogu je imala i sarajevska Općina Novi Grad, koja je jedini nivo vlasti u našoj zemlji koji je na konkretan način podržao projekt.

Načelnik Starog Grada Ibrahim Hadžibajrić je kazao da nas mezarje u Potočarima opominje i obavezuje da nikada ne zaboravimo i ne dozvolimo da se zlo više nikada ne ponovi.

"Dostupnim predmetima i eksponatima želimo poslati jasnu poruku - u Srebrenici se dogodio genocid! Na najgnusniji način su ubijeni nevini, a njihove smrti trebaju biti jasan putokaz svakom Bošnjaku, Bosancu i Hrecegovcu da se ovako nešto nikada ne ponovi. Ovi eksponati su nijemi svjedoci golgote kroz koju su prolazili oni koji su samo nosili muslimanska imena i time se ponosili, pri čemu im druga i drugačija nisu smetala. Otvarajući ovu galeriju želimo u memoriju utisnuti trajno i neizbrisivo sjećanje na vandalski, zločinački i genocidni čin nad nevinim žrtvama", kazao je Hadžibajrić.

Zasluge Tarika Samaraha

Reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić istaknuo je da je ovo jedan od dana kada je najponosniji, za šta je najzaslužniji Tarik Samarah.

"Kada je 2005. godine svoje slike htio izložiti u Potočarima u spomen-sobi, međunarodni predstavnici su mu kazali da to ne bi trebao uraditi, jer ih vrijeđa da gledaju takve slike. Tarik, čestitam ti. Ti si naš junak. Hvala ti što si uradio nešto što je svako od nas mogao uraditi, ali nije. Završit ću onim što je Martin Luther govorio kada se borio za ljudska prava i protiv apartheida 'Lica onih koji su nas zlostavljali i držali kao robove ćemo zaboraviti, ali nikada nećemo zaboraviti lica naših prijatelja koji nam nisu pomogli onda kada je to bilo najpotrebnije'", poručio je Cerić.

Autori stalne postavke i izlagači su: Memorijalni centar Srebrenica - Potočari, Udruženje Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa, Institut za nestale BiH, Inicijativa mladih za ljudska prava YIHR/Fama, Cinema for Peace Foundation, Videoarhiv genocida, Genocide Film Library BiH i fotograf Tarik Samarah.

Otvorenje Galerije finansirala je Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA.