Dostojanstveno i mirno
112

U Foču i Višegrad im nisu dali: Veterani viteške brigade posjetili Ustikolinu i Goražde

E. A.
Nakon što im je policija iz Foče i Višegrada zabranila posjetu mezarjima u dva grada u istočnoj Bosni, te obilazak Aladža džamije I bacanje cvijeća sa fočanskog mosta, članovi Udruženja Prve slavne - 111. viteške brigade Armije RBiH danas su posjetili Ustikolinu i Goražde.
Oni su položili cvijeće na spomen obilježja palih branitelja u Ustikolini, kao i spomen obilježje poginuloj djeci Goražda, te iskazali poštovanje prema palim braniteljima na centralnom spomen obilježju u ovom gradu.

Obišli su i spomen park Rorovi, te od Kasima Muslića, bivšeg komandira policije u Goraždu slušali o događajima u periodu od 1992. do 1995. godine, dok je Tašo Dacić, načelnik štaba 1. Slavne - 111.Viteške brigade I komandant 141. lahke brigade govorio o događajima koji se vezuju za deblokadu Goražda sa Traskavice.

Nusret Aganović, predsjednik udruženja 1. Slavne-111.Viteške brigade ovom prilikom govorio je o značaju obilaska mjesta stradanja Bošnjaka istočne Bosne, odnosno Foče, Goražda, Višegrada i drugih gradova.

Još jednom iskazano je ogorčenje zbog zabrane posjete Foči i Višegradu, gdje nisu planirani bilo kakvi skupovi niti časovi historije, već dostojanstveno odavanje počasti mjestima stradanja bošnjačkih civila, te džamiji Aladži.

Aganović podsjeća da je udruženje već ranije bilo u posjeti Prijedoru, Zvorniku i Srebrenici te da su takve posjete proticale dostojanstveno i bez ikakvih incidenata.

Također podsjeća da upravo iz istočne Bosne, gradova Foča, Višegrad, Goražde i drugih potiče više od polovine članova udruženja, a da je brigade iz koje dolazi tokom agresije brojala 400 ljudi srpske i hrvatske nacionalnosti, te drugih naroda.

Podsjetimo iz PU Foča je saopćeno da nakon svih provedenih neophodnih provjera i mjera, a u skladu sa odredbama Zakona o javnom okupljanju, nadležne policijske stanice Foča i Višegrad donijele su odluku da se ne odobri zahtjev za okupljanjem Udruženja Prve slavne - 111. Viteške brigade. Razlozi su navedeni i u rješenju koje je uredno dostavljeno tom udruženju.