Izmjene Krivičnog zakona
0

U FBiH uskoro odsluženje zatvorske kazne u kućnom pritvoru

FENA
Feliks Vidović
Feliks Vidović
Vlada Federacije BiH na današnjoj je sjednici u Mostaru usvojila dopune Krivičnog zakona FBiH, prema kojima bi u skoroj budućnosti bilo moguće odsluženje zatvorskih kazni u trajanju do jedne godine u kućnom pritvoru, pomoću elektronskog nadzora.

Na konferenciji za novinare federalni ministar pravde Feliks Vidović kazao je bi se time donekle riješio problem prebukiranosti zatvora u Federaciji BiH, a također bi se ostvarile značajne uštede.

"Trenutno osuđeno lice na izdržavanju kazne u kazneno-popravnom zavodu košta Federaciju BiH oko 100 maraka dnevno, a elektronskim nadzorom troškovi bi se sveli na 30 do 40 maraka po danu. Također, evropska praksa je pokazala da je ovaj vid odsluženja kazne s penološkog i sociološkog efekta na osuđeno lice iznimno uspješan, te da značajno smanjuje recidivizam, odnosno ponavljanje kaznenih djela", rekao je Vidović.

Samo tehnička provedba nije zahtjevna i već tri ili četiri mjeseca nakon što dopune zakona prođu skupštinsku proceduru i postanu pravosnažne, prvi osuđenici u Federaciji BiH mogli bi služiti zatvorske kazne u svojim domovima, zaključio je ministar Vidović.