{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dopunjene zakonske odredbe o pritvoru

F
9.3.2010. u 14:40
0
1
Dopunjene zakonske odredbe o pritvoru
0
Dopunjene zakonske odredbe o pritvoru
Foto: Sarajevo-x.com
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova na današnjoj sjednici u Sarajevu dopune jednog dijela krivičnog zakonodavstva Federacije s kojima je saglasna i policijska misija Evropske unije u Bosni i Hercegovini.
Ako to uvaži i Dom naroda na vanrednoj sjednici već sazvanoj za četvrtak, bit će i definitivno dopunjene zakonske odredbe o vremenskom trajanju pritvora osobama kojima je izrečena prvostepena presuda, ali ne i drugostepena pravosnažna presuda na osnovu žalbe.

Na osnovu ove intervencije, vrijeme pritvora u složenim krivičnim pritvorskim predmetima, do pravosnažnosti presude, može se produžiti s dosadašnjih maksimalno devet za još šest dodatnih mjeseci.

U pismu koje je u Federalni parlament uputila policijska misija Evropske unije u BiH (EUPM) navedeno je da će dopunjeni Zakon o krivičnom postupku omogućiti tužiteljima i aktivnim policijskim službama u Federaciji da pojačaju napore u kompleksnim istragama protiv ozloglašenih pojedinaca i grupa.

"Dopune Zakona o krivičnom postupku ne samo da će poboljšati funkcioniranje sistema krivičnog pravosuđa uopće, nego će one doprinijeti provedbi prioriteta evropskog partnerstva i ciljeva koji su određeni u Mapi puta za liberalizaciju viznog režima", navedeno je u dopisu EUPM-a koje je potpisao šef te policijske misije Stefan Feller.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: