{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dopunjene zakonske odredbe o pritvoru

F
9.3.2010. u 14:40
0
1
Dopunjene zakonske odredbe o pritvoru
0
Dopunjene zakonske odredbe o pritvoru
Foto: Sarajevo-x.com
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova na današnjoj sjednici u Sarajevu dopune jednog dijela krivičnog zakonodavstva Federacije s kojima je saglasna i policijska misija Evropske unije u Bosni i Hercegovini.
Ako to uvaži i Dom naroda na vanrednoj sjednici već sazvanoj za četvrtak, bit će i definitivno dopunjene zakonske odredbe o vremenskom trajanju pritvora osobama kojima je izrečena prvostepena presuda, ali ne i drugostepena pravosnažna presuda na osnovu žalbe.

Na osnovu ove intervencije, vrijeme pritvora u složenim krivičnim pritvorskim predmetima, do pravosnažnosti presude, može se produžiti s dosadašnjih maksimalno devet za još šest dodatnih mjeseci.

U pismu koje je u Federalni parlament uputila policijska misija Evropske unije u BiH (EUPM) navedeno je da će dopunjeni Zakon o krivičnom postupku omogućiti tužiteljima i aktivnim policijskim službama u Federaciji da pojačaju napore u kompleksnim istragama protiv ozloglašenih pojedinaca i grupa.

"Dopune Zakona o krivičnom postupku ne samo da će poboljšati funkcioniranje sistema krivičnog pravosuđa uopće, nego će one doprinijeti provedbi prioriteta evropskog partnerstva i ciljeva koji su određeni u Mapi puta za liberalizaciju viznog režima", navedeno je u dopisu EUPM-a koje je potpisao šef te policijske misije Stefan Feller.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: