{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dom naroda FBiH o izmjenama krivičnog zakonodavstva

F
11.3.2010. u 07:12
0
0
Dom naroda FBiH o izmjenama krivičnog zakonodavstva
0
Dom naroda FBiH o izmjenama krivičnog zakonodavstva
U Sarajevu je za danas najavljena vanredna sjednica Doma naroda u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine i kao prva tačka dnevnog reda predviđene su izmjene po hitnom postupku jednog dijela federalnog krivičnog zakonodavstva.
Riječ je o izmjenama Zakona o krivičnom postupku s kojima je saglasna i policijska misija Evropske unije u BiH, a odnose se na moguće vremensko trajanje pritvora osobama kojima je izrečena prvostepena presuda, ali ne i drugostepena pravosnažna presuda u slučaju kad se osuđenici žale.

S obzirom na to da je pripremljene izmjene jučer odobrio Predstavnički dom, ako to danas učini i Dom naroda, vrijeme pritvora u složenim krivičnim pritvorskim predmetima, do pravosnažnosti presude, moći se se produžavati u slučaju potrebe s dosadašnjih maksimalno devet za šest dodatnih mjeseci.

U pismu koje je u Federalni parlament uputila policijska misija Evropske unije u BiH (EUPM) navedeno je da će dopunjeni Zakon o krivičnom postupku omogućiti tužiteljima i aktivnim policijskim službama u Federaciji da pojačaju napore u kompleksnim istragama protiv ozloglašenih pojedinaca i grupa.

"Dopune Zakona o krivičnom postupku ne samo da će poboljšati funkcioniranje sistema krivičnog pravosuđa uopće, nego će one doprinijeti provedbi prioriteta evropskog partnerstva i ciljeva koji su određeni u Mapi puta za liberalizaciju viznog režima", navedeno je između ostalog u dopisu EUPM-a koje je potpisao šef te policijske misije Stefan Feller.

Među ostalim tačkama današnjeg dnevnog reda najavljeni su dopune Zakona o prostornom planiranju i korišćenju zemljišta, Zakona o igrama na sreću, kao i propisi zakonske snage o novčanoj podršci poljoprivredi i ruralnom razvoju te o mladima u Federaciji.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: