{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Odobren nacrt odredbi o kućnom izdržavanju kazne

F
25.5.2010. u 18:59
0
1
Odobren nacrt odredbi o kućnom izdržavanju kazne
0
Odobren nacrt odredbi o kućnom izdržavanju kazne
Parlament FBiH
Predstavnički dom Federalnog parlamenta odobrio je većinom glasova nacrte zakona o dopunama Krivičnog zakona Federacije BiH o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija.
Ovim dopunama, predloženim iz Federalne vlade, naglašena je potreba za uvođenjem kućnog zatvora s elektronskim nadzorom kao mogućnošću izvršenja kazne zatvora do jedne godine osuđenicima.

Predviđen je također elektronski nadzor nad osobama koje se puštaju na uvjetni otpust i na vanzavodske pogodnosti, u skladu s čim treba dopuniti Krivični, odnosno izmijeniti Zakon o izvršenju krivičnih sankcija u Federaciji BiH.

Na ovaj način djelimično bi bio riješen problem nedostatka smještajnih kapaciteta u zatvorima u Federaciji BiH, nedostatka sigurnosnih i nadzornih mehanizama za osuđenike koje se puštaju na uslovni otpust, kao i za zatvorenike koji uživaju vanzavodske pogodnosti.

U sistem izvršenja krivičnih sankcija u Federaciji istovremeno se uvode najviša dostignuća i tehnološka rješenja, uz naglasak na alternativne načine izvršenja kazne zatvora, navela je Vlada kao predlagač.

Današnja sjednica je završena, a datum naredne će biti naknadno dogovoren.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: