Dopune Krivičnog zakona FBiH
0

Odobren nacrt odredbi o kućnom izdržavanju kazne

FENA
Parlament FBiH
Parlament FBiH
Predstavnički dom Federalnog parlamenta odobrio je većinom glasova nacrte zakona o dopunama Krivičnog zakona Federacije BiH o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija.

Ovim dopunama, predloženim iz Federalne vlade, naglašena je potreba za uvođenjem kućnog zatvora s elektronskim nadzorom kao mogućnošću izvršenja kazne zatvora do jedne godine osuđenicima.

Predviđen je također elektronski nadzor nad osobama koje se puštaju na uvjetni otpust i na vanzavodske pogodnosti, u skladu s čim treba dopuniti Krivični, odnosno izmijeniti Zakon o izvršenju krivičnih sankcija u Federaciji BiH.

Na ovaj način djelimično bi bio riješen problem nedostatka smještajnih kapaciteta u zatvorima u Federaciji BiH, nedostatka sigurnosnih i nadzornih mehanizama za osuđenike koje se puštaju na uslovni otpust, kao i za zatvorenike koji uživaju vanzavodske pogodnosti.

U sistem izvršenja krivičnih sankcija u Federaciji istovremeno se uvode najviša dostignuća i tehnološka rješenja, uz naglasak na alternativne načine izvršenja kazne zatvora, navela je Vlada kao predlagač.

Današnja sjednica je završena, a datum naredne će biti naknadno dogovoren.