Završena sjednica
0

U drugom krugu glasanja odbijen zakon o oduzetoj imovini

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici nije prihvatio zahtjev poslanika Saše Magazinovića, Senada Šepića, Mirsada Đuguma, Mladena Ivankovića Lijanovića i Beriza Belkića da se njihov Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju razmatra po hitnom postupku.

Za hitnu proceduru nije bilo potrebne entitetske podrške poslanika iz Republike Srpske, pa je odlučeno da se predloženi zakon razmatra po skraćenom postupku.

Poslanici su, po hitnom postupku, usvojili Prijedlog zakona o dopuni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Predloženim zakonom definirano je da nakon isteka četverogodišnjeg mandata operativni rukovoditelji mogu biti postavljeni samo na još jedan mandat.

U obrazloženju predloženog zakona navodi se da, prema odredbama zakona, direktor postavlja i razrješava operativne rukovodioce Uprave, a istovremeno je odredbama zakona definirano trajanje mandata direktora na period od četiri godine s mogućnošću još jednog izbora.

S tim u vezi, predloženo je da se i mandat operativnog rukovodioca - pomoćnika direktora kao rukovodećeg državnog službenika ograniči na vremenski period od četiri godine, s mogućnošću samo još jednog četvorogodišnjeg mandata.

Naime, dosadašnje zakonsko rješenje podrazumijeva da se operativni rukovodioci postavljaju bez ograničavanja vremenskog trajanja perioda vršenja tih poslova, dok je mandat direktora ograničen zakonom.

Poslanici su usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti novih sorti bilja u BiH, kojim se ova oblast usklađuje s međunarodnom Konvencijom za zaštitu novih sorti bilja i pravnom stečevinom Europske unije. Usklađivanje zakonodavstva u BiH ima prioritetni značaj u provođenju Evropskog partnerstva i Privremenog sporazuma.

U prvom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravnom postupku i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku pred Sudom BiH.

Prijedlog zakona o upravljanju imovinom privremeno i trajno oduzetom u krivičnom postupku pred Sudom BiH nije usvojen u drugom krugu glasanja poslanika.

Naime, na prošloj sjednici Predstavničkog doma predloženi zakon je zbog nedostatka entitetske većine iz RS-a upućen Kolegiju na usaglašavanje. Poslanici stranaka iz Republike Srpske su tada, prilikom diskusije, izrazili protivljenje donošenju ovog zakona, navodeći da je ovo pitanje u tom entitetu već uređeno.

S obzirom na to da Kolegij doma nije postigao saglasnost o predloženom zakonu, poslanici su se danas o njemu izjašnjavali u drugom krugu glasanja i nisu ga podržali.

Na današnjoj sjednici Predstavničkog doma za direktora i zamjenika direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH imenovani su Petar Kovačević i Vlado Rogić, dok je Sanja Latinović imenovana za člana Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa BiH iz reda ostalih.