|

U Danskoj umrla Hadžera Ćatović-Bijedić, mučenica jame Čavkarice

U Danskoj umrla Hadžera Ćatović-Bijedić, mučenica jame Čavkarice
44
A
Anadolija
16.1.2014. u 12:23
26
komentara
44

dijeljenja
U Danskoj umrla Hadžera Ćatović-Bijedić, mučenica jame Čavkarice Hadžera Ćatović-Bijedić (Foto: Anadolija)
Danas je u regionalnoj bolnici Rendersu u Danskoj umrla Hadžera Ćatović-Bijedić, mučenica jame Čavkarice, simbol zločina počinjenih nad Bošnjacima za koje nikada niko krivično nije odgovarao. 
Potvrdio je to Anadoliji Husein ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Trebinje.

Prema Hodžićevim riječima, Hadžera Ćatović-Bijedić će biti sahranjena u Grančarevu kod Trebinja. Datum i vrijeme dženaze biće objavljeni putem internet stranice Medžlisa IZ Trebinje.

Hadžera Ćatović-Bijedić je više od dva mjeseca, od 3. septembra do 21. novembra 1941. godine, među pet stotina ubijenih Bošnjaka proživjela u jami Čavkarici. Njihova tijela se još uvijek nalaze u toj zloglasnoj jami iz Drugog svjetskog rata.

Dženaza namaz nedužno ubijenim u toj jami klanjana je 11. avgusta 2013. ispred džamije u Planoj. Zajedničku dženazu namaz predvodio je mostarski muftija Seid ef. Smajkić.

U kratkom podsjećanju na ovaj zločin muftija je kazao kako se radilo o sistematskom, planskom zločinu i protjerivanju, potiskivanju Bošnjaka s ovih prostora.

"Nad muslimanima Bileće je 1941. izvršen masakr. Svi su pobijeni osim onih koji su uspjeli pobjeći. Nad Bošnjacima Gacka je masakr izvršen 1914, nad Bošnjacima Nevesinja 1992. Sve je to rađeno s ciljem stvaranja tzv. velike Srbije, a istočna Hercegovina služila je kao eksperiment te politike. Danas na ovom prostoru nemamo više od 300 Bošnjaka. Naš je imperativ prekinuti kontinuitet stradanja“, poručio je tom prilikom muftija Smajkić.
Prijavi grešku


Komentari (26)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...