BiH
0

Hadžera Ćatović-Bijedić, simbol stradanja Bošnjaka XX stoljeća, u bolnici

Anadolija
Hadžera Ćatović-Bijedić (Foto: Anadolija)
Hadžera Ćatović-Bijedić (Foto: Anadolija)
Hadžera Ćatović-Bijedić, bošnjačka heroina, koja je u Drugom svjetskom ratu preživjela dva i po mjeseca u jami Čavkarici, smještena je u bolnicu u danskom gradu Rendersu, iz Danske je za Anadoliju potvrdio Husein ef. Hodžić, imam iz Trebinja.  

"Da kojim slučajem Hadžera pripada nekom drugom narodu ovo bi bila vijest dana u cijeloj Evropi. Bojim se da će Hadžera ostati neupamćena kao stradalnica i mučenica koja je tada izdržala najmonstruoznija mučenja. Stoga, osjećam da kosti ubijenih koje se još uvijek nalaze u jami Čavkarica danas i proklinju i tuguju, a nas Hadžerin gubitak zdravlja trajno opominje", prokomentirao je Hodžić.

Hadžeru je bolest stigla u 93. godini života, premda su je četničke horde, zajedno sa 450 Bošnjaka iz Bileće, 1941. godine bile poslale u smrt i bezdan jame Čavkarice.

Nekim čudom Haždera je preživjela i postala simbol stradanja Bošnjaka XX stoljeća. Za mučka ubistva i zvjerska mučenja zločinici nisu nikada odgovarali, a Hadžera je, nakon progona iz Trebinja, 1992. godina sa svojom porodicom smiraj našla u Danskoj.