BiH
290

U čast heroju: Dvorana na Grbavici uskoro mijenja ime, "Goran Čengić" jedno od mogućih rješenja

Piše: Irvin P.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Kada je u Sarajevu prošlog marta obilježavan Dan sjećanja na pravednike, okupljeni građani pokraj groba heroja Gorana Čengića podsjetili su na jednu ideju kojom bi se zauvijek zapečatio njegov životom plaćeni doprinos suživotu.

Goran Čengić je u bivšoj državi bio poznat kao jedan od najboljih rukometaša koji je pored nastupa za reprezentaciju Jugoslavije svoje vrijeme proveo u klubovima kao što su Crvena zvezda, Bosna i Mlada Bosna.

Kao i mnogi njegovi sugrađani, Čengić je stradao početkom opsade glavnog grada Bosne i Hercegovine. 14. juna 1992. godine od velikosrpskih ubica pokušao spasiti komšiju Husniju Ćerimagića, ali uzalud. Nakon hapšenja, obojicu je na Trebević odveo i ubio danas osuđeni ratni zločinac Veselin Vlahović Batko.

Prilikom martovskog obilježavanja Dana sjećanja na pravednike, Emina Pandžo Hasanbegović iz Društva prijatelja Grada Sarajeva istakla je kako se već godinama pokušava doći do rješenja kroz koje će Goranov grad zauvijek pamtiti njegovo ime.

"Iskreno se nadam da će se Sarajevo odužiti jer imati sluha za pravednike znači imati sluha za građansku hrabrost", rekla je tada Pandžo Hasanbegović dodajući kako bi bilo lijepo da nova Sportska dvorana na Grbavici nosi Goranovo ime.

Povodom toga, Klix.ba je kontaktirao Općinu Novo Sarajevo, a nakon nekoliko sedmica dobili smo dogovor koji bi mogao biti naznaka ostvarenja sna štovatelja djela Gorana Čengića.

Naime, kako je poručeno iz općine, još tokom izgradnje Sportske dvorane na Grbavici predloženo je više imena po kojima bi se zvala buduća sportska dvorana.

"Na Općinskom vijeću Novo Sarajevo podnesena je tako još 2008. godine inicijativa da se Sportska dvorana nazove po heroju Goranu Čengiću, istaknutom sportisti – rukometašu, koji je mučki ubijen 1992. godine na Grbavici, a pomenutu inicijativu podržao je Općinski načelnik Nedžad Koldžo", rečeno iz općine.

Također, objašnjeno je kako po Statutu i Poslovniku Općinskog vijeća Novo Sarajevo, prijedlog naziva sportske dvorane usvaja Vijeće na svojoj redovnoj sjednici.

"Trenutno je u toku procedura odabira naziva Sportske dvorane na Grbavici, obzirom da je prijedlog prošao kroz javnu raspravu u osamnaest mjesnih zajednica, gdje su građani i ostale zainteresovane strane imale priliku podnijeti svoje prijedloge, te dati mišljenja i sugestije", rečeno je za Klix.ba.