BiH
334

Sjeća li se Sarajevo: Hoće li grad odati počast heroju Goranu Čengiću?

Piše: I. P.
Goran Čengić
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Sarajevu je danas održan "Dan sjećanja na pravednike" gdje su predstavnici Društva prijatelja Grada Sarajeva zajedno s predstavnicima učenika i profesora Prve gimnazije odali počast Goranu Čengiću kraj spomen-obilježja na gradskom groblju Bare.

Čengić je u bivšoj Jugoslaviji bio poznat kao vrsni rukometaš koji je pored nastupa za reprezentaciju SFRJ svoje godine proveo u klubovima Crvena zvezda, Bosna i Mlada Bosna.

Čengić je 14. juna 1992. godine od velikosrpskih ubica pokušao spasiti komšiju Husniju Ćerimagića. Obojicu je potom na Trebević odveo i ubio osuđeni ratni zločinac Veselin Vlahović Batko.

"Goran je dijete ovoga grada, učenik Prve gimnazije, istaknuti sportista. U trenutku kada je trebalo iskazati građansku hrabrost i plemenistost on je dao svoj život. Nažalost, ovaj grad se nije odužio mnogim dobrim ljudim, pa tako ni Goranu. Mi već treću godinu pokušavamo da neki dio u gradu nosi Goranovo ime kao što je sportska dvorana Grbavica. Iskreno se nadam da će se Sarajevo odužiti jer imati sluha za pravednike znači imati sluha za građansku hrabrost koja je neophodna kao vazduh i voda u ovo vrijeme", rekla je Emina Pandžo Hasanbegović, profesorica i član Društva prijatelja Grada Sarajeva.

Sjećanje na Čengića ove godine danas nose učenici Prve gimnazije kroz takmičenje literarnih radova vezanih za njegovo ime.

"Goran je bio ratni heroj koji je poginuo na Grbavici vršeći svoju ljudsku dužnost. On treba biti primjer, ne samo mladim ljudima nego i starijim", rekao je Irfan Salković, učenik sarajevske Prve gimnazije.

"Znam da je bio dobar čovjek i sportista. Moj sin se zvao Omer Šehović i trenirao je sa pokojnim Goranom.Omer je o njemu pričao samo u superlativu. Oni su posjedovali izuzetnu snagu koju nigdje nisu pokazivali osim u sportu, ono što dobrom čovjeku i treba", rekao je Jusuf Šehović.