BiH
1.3k

Svečano otvorena sportska dvorana na Grbavici, treća po veličini u KS

Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Uz prisustvo brojnih zvanica i preko 2.000 građana danas je svečano otvorena sportska dvorana na Grbavici, treća po veličini u Kantonu Sarajevo, a prva na području Općine Novo Sarajevo.

Svečanost otvorenja sportske dvorane prisustvovali su predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, predstavnici diplomatskog kora, ugledne sportske ličnosti i sportska udruženja, kao i brojni građani Sarajeva.

Prisutnima su se obratili predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ambasador Slovenije Iztok Grmek i općinski načelnik Nedžad Koldžo.

Ova sportska dvorana, koja predstavlja najveću investiciju Općine Novo Sarajevo s razlogom je otvorena upravo na ovaj datum, 20. godišnjicu od reintegracije naselja Grbavica kao poklon Općine svim građanima Grbavice i KS.

Izgradnja sportske dvorane počela je u septembru 2010. godine. Prva faza radova podrazumijevala je građevinsko-zanatske radove, u drugoj su okončani radovi na razvodu grubih instalacija, dok se treća faza odnosila na nabavku i montažu sportske i druge opreme za dvoranu. Dvorana ispunjava sve evropske standarde za dvoranske sportove, a osposobljena je i za organiziranje kulturnih i sajamskih sadržaja.

Pored velike dvorane, objekat sadrži i podzemnu garažu, prostorije predviđene za kuglanu i streljanu, malu salu za stoni tenis i borilačke sportove, svlačionice i ostale pomoćne prostorije za sportiste, VIP lože, salu za fitnes, kao i novinarske kabine i prostorije za upravu.

Svečanost otvorenja dvorane na Grbavici svojim izvedbama uveličali su Mladen Vojičić Tifa, Eldin Huseinbegović i Mirza Šoljanin, zatim poznati sarajevski horovi Pantanima i hor Cadenza, baletska grupa Lucca Dance, te hor novosarajevskih osnovnih škola koji broji 500 učenika.

Za kraj manifestacije ostavljena je poslastica za sve ljubitelje košarke. Juniori KK Bosna i KK Spars odigrali su prvu utakmicu u ovoj sportskoj dvorani, a općinski načelnik Nedžad Koldžo ovim gradskim košarkaškim klubovima uručio je zahvalnice za odigranu prvu utakmicu u dvorani Grbavica.