U Burundiju ubijena časna sestra Lukrecija iz Tomislavgrada

S
Sarajevo-x.com
29.11.2011. u 08:40
0
0
U Burundiju ubijena časna sestra Lukrecija iz Tomislavgrada
0
U Burundiju ubijena časna sestra Lukrecija iz Tomislavgrada
Časna sestra Lukrecija Mamić ubijena je u nedjelju u afričkoj državi Burundi u napadu pljačkaša na samostan Kiremba. Policija Burnudija već je uhapsila jednog 20-godišnjeg i jednog 24-godišnjeg napadača.
Kako prenose mediji, oružani napad na samostan desio se iznenada i bez ikakvog povoda. U samostanu su bili časna sestra Carla iz Italije, njen zemljak koji je volontirao u samostanu i časna sestra Lukrecija iz Tomislavgrada. Nažalost, napadači su ubili sestru Lukreciju, a volontera i sestru Carlu su uzeli kao taoce. Nedugo nakon toga ubili su Italijana, a teško ranili časnu sestru Carlu.

Policija je uhapsila dvojicu napadača koji imaju 20 i 24 godine. Ovo nije prvi put da misionari u Africi bivaju napadnuti iz koristoljublja.

Lukrecija je rođena 1948. godine kao Anđa Mamić u Zidinama kod Tomislavgrada. Sa 14 godina odlazi u samostan u Dubrovniku. Nakon mnogih službi širom Hrvatske, odlazi u Ekvador gdje je bila skoro 18 godina. Već 2002. godine iz Ekvadora ide u misiju u Burundi gdje je radila i pomagala bolesnima u bolnici. Osim toga, časna sestra Lukrecija brinula se i o gladnima u mnogobrojnim izbjegličkim kampovima.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: