{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Briselu počela velika donatorska konferencija za pomoć BiH i Srbiji nakon poplava

16.7.2014. u 15:13
15
46
U Briselu počela velika donatorska konferencija za pomoć BiH i Srbiji nakon poplava
15
U Briselu počela velika donatorska konferencija za pomoć BiH i Srbiji nakon poplava
Bevanda i Izetbegović na početku konferencije
U organizaciji Evropske komisije, a u koorganizaciji s Francuskom i Slovenijom, u Briselu je počela donatorska konferencija za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, države koje su pogođene katastrofalnim poplavama i klizištima u maju ove godine.
Štete nastale prilikom poplava BiH procjenjuju se na četiri milijarde maraka. Evropska komisija procjenjuje da će se na Donatorskoj konferenciji za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju prikupiti 1,1 milijardi eura koji će im biti na raspolaganju kao sredstva za sanaciju šteta nastalih u majskim poplavama.

"Nemojmo zaboraviti da su poplave odnijele mnogo života. Evropska unija je brzo djelovala i poslala pomoć za najugroženije u čemu je učestvovala 21 zemlja. Dugujemo žrtvama ove nesreće ali i onima koji su ostali bez osnovnih sredstava za život, da obnove svoje kuće", rekao je na početku konferencije evropski povjerenik za proširenje Štefan Fule.

Dodao je i da je od velike važnosti obnova infrastrukture u BiH i Srbiji.

"Zahvaljujem se svim zemljama koje su pokazale solidarnost i dale pomoć kada je bila najpotrebnija. Evropska Unija mora biti primjer kada je riječ o obnovi ugroženih područja", rekao je Fule.

Istakao je nadu da zemlje regije nikada više neće doživjeti nesreću kakvu su doživjele u maju ove godine.

"Za šest mjeseci Evropska komisija će organizovati još jednu konferenciju na kojoj će se razmatrati utrošeni novac koji će biti prikupljen danas i učinci ove konferencije", poručio je Fule.

Slovenska premijerka Alenka Bratušek je na početku konferencije rekla da su BiH i Srbija dvije zemlje regije koje po prvi put zajednički učestvuju u jednoj konferenciji koju organizuje Evropska komisija, što je, kako je istakla, od velikog značaja za regiju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: