{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Briselu počela velika donatorska konferencija za pomoć BiH i Srbiji nakon poplava

16.7.2014. u 15:13
15
46
U Briselu počela velika donatorska konferencija za pomoć BiH i Srbiji nakon poplava
15
U Briselu počela velika donatorska konferencija za pomoć BiH i Srbiji nakon poplava
Bevanda i Izetbegović na početku konferencije
U organizaciji Evropske komisije, a u koorganizaciji s Francuskom i Slovenijom, u Briselu je počela donatorska konferencija za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, države koje su pogođene katastrofalnim poplavama i klizištima u maju ove godine.
Štete nastale prilikom poplava BiH procjenjuju se na četiri milijarde maraka. Evropska komisija procjenjuje da će se na Donatorskoj konferenciji za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju prikupiti 1,1 milijardi eura koji će im biti na raspolaganju kao sredstva za sanaciju šteta nastalih u majskim poplavama.

"Nemojmo zaboraviti da su poplave odnijele mnogo života. Evropska unija je brzo djelovala i poslala pomoć za najugroženije u čemu je učestvovala 21 zemlja. Dugujemo žrtvama ove nesreće ali i onima koji su ostali bez osnovnih sredstava za život, da obnove svoje kuće", rekao je na početku konferencije evropski povjerenik za proširenje Štefan Fule.

Dodao je i da je od velike važnosti obnova infrastrukture u BiH i Srbiji.

"Zahvaljujem se svim zemljama koje su pokazale solidarnost i dale pomoć kada je bila najpotrebnija. Evropska Unija mora biti primjer kada je riječ o obnovi ugroženih područja", rekao je Fule.

Istakao je nadu da zemlje regije nikada više neće doživjeti nesreću kakvu su doživjele u maju ove godine.

"Za šest mjeseci Evropska komisija će organizovati još jednu konferenciju na kojoj će se razmatrati utrošeni novac koji će biti prikupljen danas i učinci ove konferencije", poručio je Fule.

Slovenska premijerka Alenka Bratušek je na početku konferencije rekla da su BiH i Srbija dvije zemlje regije koje po prvi put zajednički učestvuju u jednoj konferenciji koju organizuje Evropska komisija, što je, kako je istakla, od velikog značaja za regiju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: