BiH
44

Brisel: Danas donatorska konferencija za pomoć BiH, očekuju se dvije milijarde KM

Klix.ba
Velike štete nakon poplava u BiH
Velike štete nakon poplava u BiH
U organizaciji Evropske komisije, a u koorganizaciji s Francuskom i Slovenijom, u Briselu će danas biti održana donatorska konferencija za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, države koje su pogođene katastrofalnim poplavama i klizištima u maju ove godine.

Štete nastale prilikom poplava BiH procjenjuju se na četiri milijarde maraka.

Donatorskoj konferenciji prisustvovat će predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministrara BiH Vjekoslav Bevanda, kao i Zlatko Lagumdžija, šef bh. diplomatije.

Iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništa BiH najavljeno je da će prije početka donatorske konferencije biti urpiličen trilateralni sastanak Izetbegovića, predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića i predsjednika Europske komisije José Manuela Barrosa.

Lagumdžija je jučer najavio da će sredstva za prvu fazu obnove uništenih domova i privrednih subjekata biti osigurana na toj donatorskoj konferenciji.

Ukupno 115 minuta trajat će izlaganje donatora na današnjoj donatorskoj konferenciji u Briselu, prenosi NAP.

Inače, učešće na konferenciji najavilo je šest međunarodnih finansijskih institucija, 16 različitih međunarodnih organizacija (UN, UNDP, Svjetska zdravstvena organizacija, Organizacija islamskih zemalja, OSCE...), a na konferenciju su pozvani predstavnici 31 nevladine organizacije koje se bave obnovom i razvojem dok je učešće najavilo i 12 predstavnika privatnog sektora iz različitih dijelova svijeta.

Prema bh. zvaničnicima, potrebe u oblasti stanovanja u BiH narasle na 880 miliona KM, a kratkoročno za obnovu bit će potrebno oko 350 miliona KM. Ta sredstva trebala bi osigurana do Nove godine i porodice koje su izgubile svoje domove dobiju "krov nad glavom“ te revitalizirati uništena radna mjesta.

U prvoj fazi obnove za RS će biti potrebno 160 miliona KM, za Federaciju BiH 190 miliona KM, za Brčko Distrikt osam miliona KM i to samo u oblasti stanovanja.

U BiH za stanove i kuće koje su 50 posto u poplavama uništene bit će potrebo oko 190 miliona KM, a oko 65 miliona KM za potpuno uništene kuće u klizištima.

Ministar Lagumdžija je jučer rekao da je u narednih šest mjeseci potrebno pokazati da BiH ima kapaciteta da do Nove godine implementira ova sredstva, a način i transparentno trošenje donatorskih sredstava bit će ključan za BiH i javnosti treba biti dostupna informacija o svakom utrošenom feningu.

Naglasio je da su Evropska banka za obnovu i razvoj, Međunarodni monetarni fond, Evropska investicijska banka, Svjetska banka i druge međunarodne finansijske institucije iskazale spremnost za davanje povoljnih kredita s jedan ili dva posto kamate i grejs periodom od 10 godina i 20 godina otplatnim rokom.

Sredstva prikupljena na donatorskoj konferenciji bit će stavljena u nadležnost nižim nivoima vlasti u BiH.