{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Do Nove godine krov nad glavnom porodicama koje su izgubile domove u poplavama

F
15.7.2014. u 13:23
320
165
Do Nove godine krov nad glavnom porodicama koje su izgubile domove u poplavama
320
U Briselu će sutra, 16. jula, biti održana donatorska konferencija za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, državama koje su pogođene katastrofalnim poplavama i klizištima u maju, a tim povodom ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija jasno je danas kazao da će sredstva za prvu fazu obnove uništenih domova i privrednih subjekata biti osigurana na toj donatorskoj konferenciji.
Zlatko Lagumdžija (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)


Danas je novinarima u Sarajevu kazao da predstavnici BiH sutra odlaze spremni na konferenciju koju organizira Evropska komisija u koorganizaciji s Francuskom i Slovenijom, a učešće su do danas najavile sve zemlje članice Evropske unije (28) kao i 29 zemalja koje nisu članice Evropske unije.

Učešće na konferenciji, kaže Lagumdžija, najavilo je šest međunarodnih finansijskih institucija, 16 različitih međunarodnih organizacija (UN, UNDP, Svjetska zdravstvena organizacija, Organizacija islamskih zemalja, OSCE...), a na konferenciju su pozvani predstavnici 31 nevladine organizacije koje se bave obnovom i razvojem dok je učešće najavilo i 12 predstavnika privatnog sektora iz različitih dijelova svijeta.

Zlatko Lagumdžija (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)


"BiH će sutra prezentirati kompletan program potreba za obnovu. Štete su procijenjene na oko četiri milijarde KM. Uništeno je 16 posto bruto društvenog proizvoda (četiri godišnja budžeta BiH), a sredstva koja očekujemo sutra trebala bi pomoći u prvoj fazi obnove, odnosno obnovi u oblasti stanovanja i revitalizaciji radnih mjesta", pojasnio je Lagumdžija.

Ističe da su potrebe u oblasti stanovanja u BiH narasle na 880 miliona KM, a kratkoročno za obnovu bit će potrebno oko 350 miliona KM.

Zlatko Lagumdžija (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)


Ta sredstva trebala bi osigurana do Nove godine i porodice koje su izgubile svoje domove dobiju "krov nad glavom“ te revitalizirati uništena radna mjesta.

Lagumdžija je naglasio da je u narednih šest mjeseci potrebno pokazati da BiH ima kapaciteta da do Nove godine implementira ova sredstva, a način i transparentno trošenje donatorskih sredstava bit će ključan za BiH i javnosti treba biti dostupna informacija o svakom utrošenom feningu.

Zbog toga smatra da je potrebno oformiti monitoring tim u kojem će biti predstavnici nevladinog sektora, civilnog društva, akademske zajednice, donatora, međunarodne zajednice i vlasti; jer će transparentno trošenje sredstava omogućiti BiH da osigura nastavak donatorskih aktivnosti i to će biti prilika za ekonomske reforme, ali i najbolja referenca za strane investitore.

Naglasio je da su Evropska banka za obnovu i razvoj, Međunarodni monetarni fond, Evropska investicijska banka, Svjetska banka i druge međunarodne finansijske institucije iskazale spremnost za davanje povoljnih kredita s jedan ili dva posto kamate i grejs periodom od 10 godina i 20 godina otplatnim rokom.

Zlatko Lagumdžija (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Zlatko Lagumdžija (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)


Budući da je BiH pretrpjela velike štete u privatnom sektoru bit će potrebno osigurati i značajna sredstava za privatni sektor radi uspostavljanja uništenih radnih mjesta i novih zapošljavanja.

Na pitanje novinara postoje li neke naznake koliko bi se sutra sredstava moglo prikupiti, Lagumdžija kaže da o tome sada ne treba govoriti jer će se sutra u popodnevnim satima svaki od donatora obratiti i kazati koliko će sredstava osigurati za obnovu jer je cilj osigurati sredstva koja će biti na raspolaganju odmah i Lagumdžija je optimist da će sredstva za urgentne potrebe biti sutra osigurana.

Dodao je i da je jasno raspoređeno koliko će sredstava biti osigurano za Republiku Srpsku, koliko za Federaciju BiH i koliko za Brčko Distrikt iznoseći podatak da će u prvoj fazi obnove za RS biti potrebno 160 miliona KM, za Federaciju BiH 190 miliona KM, za Brčko Distrikt osam miliona KM i to samo u oblasti stanovanja.

U BiH za stanove i kuće koje su 50 posto u poplavama uništene bit će potrebo oko 190 miliona KM, a oko 65 miliona KM za potpuno uništene kuće u klizištima.

Sredstva prikupljena na donatorskoj konferenciji bit će stavljena u nadležnost nižim nivoima vlasti u BiH, Lagumdžija naglašava da to više neće biti posao Ministarstva vanjskih poslova, ali je najavio da će i dalje insistirati na formiranju monitoring tima koji će pratiti trošenje sredstva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: