|

Bevanda iz Bruxellesa: BiH donatorima garantuje transparentnost utroška sredstava

Bevanda iz Bruxellesa: BiH donatorima garantuje transparentnost utroška sredstava
6
A
Anadolija
16.7.2014. u 13:11
10
komentara
6

dijeljenja
Bevanda iz Bruxellesa: BiH donatorima garantuje transparentnost utroška sredstava Foto: Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda danas je u Bruxellesu, uoči početka Donatorske konferencije za prikupljanje pomoći za saniranje posljedica poplava u Bosni i Hercegovini i Srbiji, imao niz bilateralnih razgovora sa zvaničnicima zemalja učesnica na kojima je iskazana spremnost  da se pomogne u prevazilaženju posljedica majskih poplava. 
"Onima koji budu učestvovali u saniranju šteta nastalih u Bosni i Hercegovini naglasili smo da im garantiramo da će sva sredstva biti utrošena transparentno, odnosno da će se imati potpuni uvid u koje svrhe i namjene su plasirana", naglasio je Bevanda u izjavi za Anadolu Agency. 

Kazao je kako je BiH spremila prezentaciju za potencijalne donatore na konferenciji, te da će od uspješnosti tog procesa ovisiti koliko će sredstava u konačnici biti osigurano. 

"O iznosima ne možemo govoriti sve dok donatori ne daju izjave, koje su planirane u poslijepodnevnim satima. Bit će i donacija i kreditnih sredstava. Vijeće ministara BiH je do sada uradilo niz pripremnih aktivnosti u vezi sa kreditnim sporazumima", istakao je u telefonskoj izjavi za AA Bevanda. 

Potvrdio je da će sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem u 18,30 u Bruxellesu imati završna obraćanja, nakon Donatorske konferencije koja počinje u 14,45 sati. 

Ranije je za AA potvrđeno kako Evropska komisija procjenjuje da će se na Donatorskoj konferenciji za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju prikupiti 1,1 milijardi eura koji će im biti na raspolaganju kao sredstva za sanaciju šteta nastalih u majskim poplavama

Novca koji će biti na raspolaganju moglo bi biti i više, čak oko 1,5 milijardi eura, s obzirom na to da se očekuju i ponude Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojne banke Vijeća Evrope. Oko 60 posto ukupnih sredstava koja će biti na raspolaganju bit će krediti koji će se ponuditi Srbiji i BiH. 

Kako je potvrđeno za AA, Srbiji će biti na raspolaganju više sredstava s obzirom na to da ta država ima mogućnost korištenja i Fonda solidarnosti EU, jer ima kandidatski status, u odnosu na Bosnu i Hercegovinu, koja ne može očekivati dio sredstava iz te namjene s obzirom na to da nema kandidatski status. 

Do sada je prijavljeno 300 sudionika i oko 50 delegacija među kojima je 28 država članica EU, zemlje sa Zapadnog Balkana, glavne države povjerioci, velike međunarodne finansijske institucije i Ujedinjene nacije. 

Protokolom je predviđeno da se prvo obrate gosti visokog ranga, premijeri, potom ministri, nakon čega će uslijediti i obraćanje predstavnika finansijskih i međunarodnih organizacija, te predstavnika civilnog društva. 

Konferencijom će kopredsjedavati Francuska, Slovenija i Evropska unija. U ime Evropske unije konferenciju će voditi Stefan Fuele, evropski komesar za proširenje, premijerka Slovenije Alenka Bratušek, te Laurent Fabius, francuski ministar vanjskih poslova. 
Prijavi grešku


Komentari (10)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...