BiH
6

Bevanda iz Bruxellesa: BiH donatorima garantuje transparentnost utroška sredstava

Anadolija
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda danas je u Bruxellesu, uoči početka Donatorske konferencije za prikupljanje pomoći za saniranje posljedica poplava u Bosni i Hercegovini i Srbiji, imao niz bilateralnih razgovora sa zvaničnicima zemalja učesnica na kojima je iskazana spremnost  da se pomogne u prevazilaženju posljedica majskih poplava. 

"Onima koji budu učestvovali u saniranju šteta nastalih u Bosni i Hercegovini naglasili smo da im garantiramo da će sva sredstva biti utrošena transparentno, odnosno da će se imati potpuni uvid u koje svrhe i namjene su plasirana", naglasio je Bevanda u izjavi za Anadolu Agency. 

Kazao je kako je BiH spremila prezentaciju za potencijalne donatore na konferenciji, te da će od uspješnosti tog procesa ovisiti koliko će sredstava u konačnici biti osigurano. 

"O iznosima ne možemo govoriti sve dok donatori ne daju izjave, koje su planirane u poslijepodnevnim satima. Bit će i donacija i kreditnih sredstava. Vijeće ministara BiH je do sada uradilo niz pripremnih aktivnosti u vezi sa kreditnim sporazumima", istakao je u telefonskoj izjavi za AA Bevanda. 

Potvrdio je da će sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem u 18,30 u Bruxellesu imati završna obraćanja, nakon Donatorske konferencije koja počinje u 14,45 sati. 

Ranije je za AA potvrđeno kako Evropska komisija procjenjuje da će se na Donatorskoj konferenciji za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju prikupiti 1,1 milijardi eura koji će im biti na raspolaganju kao sredstva za sanaciju šteta nastalih u majskim poplavama

Novca koji će biti na raspolaganju moglo bi biti i više, čak oko 1,5 milijardi eura, s obzirom na to da se očekuju i ponude Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Razvojne banke Vijeća Evrope. Oko 60 posto ukupnih sredstava koja će biti na raspolaganju bit će krediti koji će se ponuditi Srbiji i BiH. 

Kako je potvrđeno za AA, Srbiji će biti na raspolaganju više sredstava s obzirom na to da ta država ima mogućnost korištenja i Fonda solidarnosti EU, jer ima kandidatski status, u odnosu na Bosnu i Hercegovinu, koja ne može očekivati dio sredstava iz te namjene s obzirom na to da nema kandidatski status. 

Do sada je prijavljeno 300 sudionika i oko 50 delegacija među kojima je 28 država članica EU, zemlje sa Zapadnog Balkana, glavne države povjerioci, velike međunarodne finansijske institucije i Ujedinjene nacije. 

Protokolom je predviđeno da se prvo obrate gosti visokog ranga, premijeri, potom ministri, nakon čega će uslijediti i obraćanje predstavnika finansijskih i međunarodnih organizacija, te predstavnika civilnog društva. 

Konferencijom će kopredsjedavati Francuska, Slovenija i Evropska unija. U ime Evropske unije konferenciju će voditi Stefan Fuele, evropski komesar za proširenje, premijerka Slovenije Alenka Bratušek, te Laurent Fabius, francuski ministar vanjskih poslova.