{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Donatorska konferencija u Briselu: Za BiH 85 miliona eura, Srbiju 80 miliona

S
16.7.2014. u 18:41
154
62
Donatorska konferencija u Briselu: Za BiH 85 miliona eura, Srbiju 80 miliona
154
Donatorska konferencija u Briselu: Za BiH 85 miliona eura, Srbiju 80 miliona
Foto: Klix.ba
Komesar za proširenje EU Štefan File najavio je danas u Briselu na međunarodnoj donatorskoj konferenciji da će EU sa 195 miliona eura pomoći da se prevaziđe šteta od poplava, te precizirao da je BiH namijenjeno 85 miliona eura, Srbiji 80 miliona eura, dok je 30 miliona određeno za regionalne projekte vodozaštite, javio je izvještač Srne.
U dijelu donatorske konferencije za otklanjanje posljedica poplava u BiH i Srbiji pod motom "Obnavljamo zajedno" u kojem su zemlje pojedinačno iznosile svoije doprinose, slovenski ministar odbrane Roman Jakič istakao je da je Slovenija već dala 3,6 miliona eura neposredne pomoći, te da će danas obećati dodatnih milion eura za rješavanje stambenih potrebe pogođenog stanovništva, deminiranje i razvoj sistema za upozoravanje i upravljanje vodama.

Ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak je istakao da će njegova zemlja pružiti 400.000 eura dodatne pomoći.

Predstavnica Kanade, koja je do sada izdvojila 800.000 dolara za hitne potrebe poplavama pogođenih područja, danas je obećala dodatnih 100.000 dolara za humanitarnu pomoć.

Švicarska je obećala dodatnu pomoć od 11,8 miliona eura, Hrvatska 1,25 miliona eura, Mađarska milion eura, Češka 400.000 eura, Grčka 100.000 eura za BiH i 200.000 eura za Srbiju, te Rumunija 100.000 dolara.

Predstavnik Turske danas je objavio da je njegova zemlja odobrila dodanih dva miliona eura pomoći za BiH i 1,35 miliona eura za Srbiju, dok je Italija obećala alocirati dva miliona eura.

Donatorska konferencija je još u toku i predstavnici različitih zemalja objavljuju visinu sredstava za pomoć i rekonstrukciju BiH i Srbije.

Suorganizatori konferencije su Francuska i Slovenija, a ovaj skup će, kako se očekuje, doprinijeti unapređenju saradnje u slučaju poplava i prirodnih nepogoda u regionu, ali i operativne saradnje.

Procjene potreba za oporavak i sanaciju štete od poplava, koje su zahvatile velike dijelove BiH od 14. do 19. maja, pokazuje da ukupne ekonomske posljedice ove katastrofe iznose 3,98 milijardi KM.

Direktna šteta nastala usljed poplava koje su nedavno zadesile Srbiju iznosi 810,1 milion eura, dok gubici iznose 661,9 miliona eura, navodi se u zvaničnom izvještaju o procjeni štete od poplava koji je usvojila Vlada Srbije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: