Veliki problem
0

U BiH sve češća trgovina divljim životinjama preko oglasa

FENA
Nelegalno ubijanje i trgovina životinjama predstavlja jedan od alarmantnih problema u sistemu zaštite biodiverziteta u Bosni i Hercegovini i odgovorni se moraju procesuirati.

Smatraju to predstavnici triju udruženja, Ornitološko društvo "Naše ptice", Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta i banjalučki Centar za životnu sredinu, koji ukazuju da su do sada uglavnom prijavljivani slučajevi krivolova i rijetko slučajevi zlostavljanja životinja.

"U većini slučajeva reakcija na navedene prijave je izostajala pravdajući se nedostatkom inspekcijske službe ili bi rijetko i niskim kaznama bili procesuirani počinioci prekršaja", smatraju udruženja i podsjećaju na još jednu kategoriju krivičnih prekršaja, a to je nelegalno ubijanje i trgovina životinjama.

Ova kategorija je obuhvaćena zakonima na državnom (Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja) i entitetskim (Zakon o zaštiti prirode i Zakon o lovu) nivoima, kao i zakonima kantona i nižih nivoa vlasti koji tretiraju datu oblast. Također, krše se i odredbe entitetskih pravilnika "O uslovima pod kojima se može vršiti prepariranje divljači i držanje trofeja javno izloženih u objektima, kao i upotreba mesa divljači u ekoturističkim objektima" . Konačno od posebne važnosti je naglasiti da se krše odredbe međunarodnih konvencija (CITES, Bernska i Bonska konvencija).

Rezultati analize koju smo proveli pokazuju da je od aprila 2011. do 5. marta 2012. na internet stranici www.pik.ba objavljeno 116 oglasa posvećenih trgovini divljim životinjama.

Šest oglasa odnosi se na nedozvoljena sredstva za masovno hvatanje i uništavanje divljih životinja - klopke, mreže i vabilice.

Detaljnim pregledom oglasa zabilježen je veliki broj, na prodaju izloženih, divljih životinja iz klase: gmizavaci, ptice i sisari. Od gmizavaca na prodaju se nudi Vipera ammodytes poskok i Testudo hermanni šumska kornjača.

Najviše oglasa, ukupno 85 posvećeno je prepariranim ili živim divljim pticama. Pri tome obuhvaćena je 21 vrsta ptica od kojih su u BiH dvije vrste zaštićene lovostajem, a ostalih 19 vrsta trajno je zakonom zaštićeno.

Od ptica, u slobodnoj prodaji, najzastupljeniji su predstavnici iz porodice zeba, osam vrsta na 55 oglasa. Najznačajnije vrste su dnevne ptice grabljivice: Accipiter gentilis jastreb (šest primjerka), Buteo buteo mišar (36 primjerka), Falco peregrinus sivi soko (preparat), Falco tinnunculus vjetruška (jedna ptica), kao i preparat globalno ugroženog bukavca Botaurus stellaris.

Također, 29 oglasa odnosi se na predstavnike iz klase Mamailia sisari, među kojima su najznačajniji preparati medvjeda Ursus arctos i vidra Lutra lutra.

Cijene preparata ili živih primjeraka su veoma raznovrsne. Tako se neki od predstavnika iz porodice zeba može dobiti za 10 -100, ptice grabljivice koštaju 50-150 KM, dok najveću vrijednost imaju preparati medvjeda čije cijene se kreću 1.300- 6.000 KM.

Ova udruženja su web oglasima pik.ba, nadležnim državnim (Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH) i entitetskim ministarstvima (Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS) poslala dopis s informacijom i inicijativom za procesuiranje osoba koje su objavile oglase, odnosno za pokretanje inspekcijskih radnji na internet portalima i pokretanje krivičnih prijava osobama koje ovim putem vrše nelegalnu trgovinu životinjama.

Također, informacija će biti proslijeđena i u tri krovna lovačka udruženja s inicijativom uključivanja kontrole, saglasno zakonima o lovu i pravilnicima o prepariranju i držanju trofeja.

Ovu aktivnost je podržao Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske.

Predstavnici udruženja se nadaju da će na ovaj način spriječiti nelegalnu trgovinu divljim životinjama i njihovim dermopreparatima i pokrenuti proces procesuiranja počinilaca ukazanih krivičnih djela.