PES
0

"U BiH je potrebno što prije formirati vlast"

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Lideri Partije evropskih socijalista (PES) usvojili su današnjoj konferenciji u Atini deklaraciju o BiH u kojoj se navodi da vlast u BiH treba formirati u najkraćem roku i pri tome pronaći rješenje u interesu svih građana.

"PES podržava formiranje vlasti u BiH u najkraćem roku. Vrijeme prolazi i mora biti pronađeno rješenje u interesu svih građana BiH", objavljeno je na sajtu evropskih socijalista.

U deklaraciji se navodi da "nikome nije u interesu da ostavi BiH suočenu sa haosom u slučaju stalne blokade formiranja vlasti" i dodaje da BiH pripada EU i da treba čvrsto da napreduje ka članstvu u Uniji.

PES ističe da podržava formiranje proevropske vlasti u BiH koju će predvoditi SDP, kao stranka koja je "predstavljena u sve tri konstitutivne etničke grupe" i koja je "ojačana odličnim izbornim rezultatima".

U deklaraciji se podržava razvoj BiH kao otvorenog, tolerantnog i multietničkog društva i suprostavlja etničkim podjelama i izražava protivljenje svim političkim snagama koje podržavaju etničke podjele.