|

SDP pozvao stranke da prekinu blokadu konstituisanja vlasti u BiH

SDP pozvao stranke da prekinu blokadu konstituisanja vlasti u BiH
0
F
FENA
2.2.2011. u 19:19
39
komentara
0

dijeljenja
SDP pozvao stranke da prekinu blokadu konstituisanja vlasti u BiH
Predsjedništvo SDP-a BiH je na danas održanoj sjednici zaključilo da će reafirmirati podršku implementaciji programske Platforme koju su potpisali SDP, SDA, NSRZB i HSP-a.
Potpisana platforma, zaključeno je, ostaje osnov za formiranje vlasti, predvođene SDP-om, na svim nivoima.

Predsjedništvo je zaključilo i da je dosadašnji tok razgovora s drugim političkim subjektima u BiH obilježen pokušajem blokade uspostave zakonodavne vlasti od onih koji žele ovaj proces iskoristiti za definiranje BiH kao isključivo prostog zbira tri etničke skupine, i sve stranke kao isključive predstavnike samo jednog naroda.

Također, Predsjedništvo SDP-a poziva sve političke subjekte, a prije svega HDZBiH i HDZ 1990, koji vrše višemjesečnu blokadu konstituiranja kantonalnih skupština i izbora delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, te da odmah prestanu s ovim nezakonitim aktivnostima i omoguće uspostavu zakonodavne vlasti u Federaciji BiH, a potom i u BiH.

SDP je spreman s potpisnicima Platforme, kao i sa svim političkim subjektima koji prihvataju njena načela, odmah formirati vlast na svim nivoima.

- U tom svjetlu očekujemo odgovore dva HDZ-a na Platformu koju je predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija u utorak uručio predsjedniku HDZ-a BiH, jedan je od zaključaka s današnje sjednice.

Također, Predsjedništvo ove stranke istaklo je da SDP neće ni na koji način blokirati formiranje vlasti ukoliko drugi politički subjekti osiguraju parlamentarnu većinu na svim nivoima, bez SDP-a kao izbornog pobjednika i poziva sve da deblokiraju konstituiranje demokratski izabrane vlasti na svim nivoima.

- Pozivamo zemlje članice PIC-a, kao i visokog predstavnika, da u skladu s obavezama proisteklim iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, omoguće implementaciju volje građana BiH iskazanu na proteklim izborima te pozivamo CIK da prestane učestvovati u blokadi uspostave zakonodavne vlasti te na taj način omogući implementaciju izbornih rezultata nakon četiri mjeseca od dana održavanja opštih izbora u BiH, saopćeno je iz Centra za informisanje SDP-a BiH.
Prijavi grešku


Komentari (39)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...