Opasna bolest
20

U BiH 15 osoba oboljelo od mišije groznice, simptomi naglo povišena temperatura i jaka žeđ

Piše: Dž. Č.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nakon što je od početka maja ove godine na području manjeg bh. entiteta 15 osoba oboljelo od mišije groznice, od čega najviše na području Bosanske Gradiške, gdje je proglašena epidemija, građani su u strahu od eventualnog širenja ove opasne bolesti. Kako saznajemo, razloga za veliku brigu nema, ali treba biti na oprezu.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS-a saznajemo kako su osim devet oboljelih na području Bosanske Gradiške registrovana i tri slučaja bolesti u Kostajnici te po jedan u Bosanskoj Dubici, Kotor Varoši i Prijedoru. Na terenu se trenutno provode protivepidemijske mjere koje obuhvataju provođenje vanredne deratizacije u žarišnom području.

"Od početka godine do maja nismo imali nijedan prijavljen slučaj mišije groznice ili hemoragijske groznice. U ovakvim slučajevima treba pojačati mjere lične higijene i izbjegavati boravak u žarištima i bujnoj vegetaciji. Obavezno treba prati životne namirnice i zaštititi ih, a naročito prilikom boravka u prirodi. Ruke se moraju prati ispravnom vodom ili čistiti vlažnim maramicama za dezinfekciju", pojasnili su nam neke od mjera zaštite od mišije groznice iz Službe za informisanje Instituta za javno zdravstvo RS-a.

Centar zaraze na području Bosanske Gradiške je u selima Podgradaci, Grbavci i Turjak. Nakon što je proglašena epidemija, saznajemo kako se nisu javljali novi pacijenti sa siptomima mišije groznice u Dom zdravlja Gradiška.

Simptomi i liječenje

Doktor Bogdan Milenković, načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška govori nam kako su od deset prijavljenih pacijenata kod devet dijagnosticirali mišiju groznicu.

"Dva pacijenta su otpuštena kući i u dobrom su stanju. Jedan pacijent je pregledan ambulantno i naručen na kontrolu za dva-tri dana. Ostali su na infektivnoj klinici osim jednog koji je smješten u bolnici u Bosanskoj Gradišci", kazao nam je Milenković.

On dalje dodaje kako nema mjesta za paniku, ali situacija se mora shvatiti ozbiljno jer je mišija groznica opasna bolest.

"Bio sam protiv dizanja tenzija, ali vole ljudi to atraktivnije predstavljati, zbog čega se narod uplaši", dodao je Milenković.

Kako saznajemo, simptomi mišije groznice podijeljeni su u nekoliko etapa, a kod pacijenata se na početku obično prvo pojavi naglo povišena temperatura s groznicom, glavoboljom te bolovima u kostima i mišićima.

"Nakon nekoliko dana počinju se javljati sitna krvarenja po koži. Pacijent osjeća jaku žeđ. Ova faza završava padom temperature kada dolazi do tog bubrežnog sindroma, odnosno zatajivanja funkcije bubrega i smanjenja izlučivanja mokraće. Tada pada krvni pritisak i to je jedna krizna faza infekcije nakon koje dolazi do pojačanog i čestog izmokravanja koje traje nekoliko dana. Konačno se to završava jednim periodom oporavka koji traje dva-tri mjeseca. Pacijent može očekivati potpuno ozdravljenje nakon preležane groznice", pojasnio nam je Milenković.

Opasna bolest

Iako su na području Kostajnice oboljela tri pacijenta od mišije groznice, iz Doma zdravlja Kostajnica naglasili su kako ne postoje osnovi ni razlozi za proglašavanje epidemije u ovom dijelu RS-a.

Podsjećamo, hеmоrаgičnа grоznicа s bubrеžnim sindrоmоm, pоznаtа kао mišiја grоznicа, је аkutnа zооnоzа оd kоје оbоliјеvајu mišоliki glоdаri s kојih sе zaraza u оdrеđеnim prilikаmа mоžе prеniјеti nа čоvјеkа.

"Bоlеst је kоd nаs stаlnо prisutnа s rаzličitоm učеstаlоšću оd gоdinе dо gоdinе. Vеćinоm sе rаdi о spоrаdičnim slučајеvimа, а rјеđе u vidu еpidеmiја", kažu iz Instituta za javno zdravstvo RS-a.

Iz ove ustanove manjeg bh. entiteta upozoravaju građane kako bolest može biti blaga, ali s teškom kliničkom slikom, jer zbog krvarenja i zastoja rada bubrega može završiti smrtnim ishodom. Nајčеšćе оbоliјеvајu оsоbе kоје zbоg prirоdе svоg pоslа ili bоrаvkа u prirоdi dоlаzе u kоntаkt s mišоlikоm glоdаrimа, tј. njihоvim sеkrеtimа i еkskrеtimа.

U FBiH za sada nisu zabilježeni slučajevi mišije groznice.