Kolaps sanitarnih usluga
13

UNICEF upozorio na stanje u Gazi: Postoji ozbiljna prijetnja masovne epidemije

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Agencija UNICEF je saopštila da postoji ozbiljna prijetnja masovne epidemije bolesti u opkoljenoj Gazi.

Kada se hiljade ozljeda koje su zadobili civili širom Gaze susretnu s rastućom javnozdravstvenom krizom nesumnjivo je da se stvara ozbiljna opasnost od epidemija.

"To je savršena oluja za tragediju. Bez dovoljno goriva doživjet ćemo kolaps sanitarnih usluga. Dakle, tada imamo, osim minobacača i bombi, savršenu oluju za širenje bolesti. Imamo očajan nedostatak vode, fekalne materije razbacane po gusto naseljenim naseljima, neprihvatljiv nedostatak nužnika i stroga, stroga ograničenja u pranju ruku, ličnoj higijeni i čišćenju", rekao je portparol UNICEFA James Elder.

Govoreći u Ženevi putem videolinka iz Kaira, Elder je rekao da se potencijal za šire gubitke života u Gazi značajno pogoršava jer se procjenjuje da je oko 800.000 djece raseljeno iz svojih domova.

“Ako pristup djece vodi u Gazi i dalje bude ograničen i nedovoljan, vidjet ćemo tragičan ishod, ali potpuno izbjeći porast broja djece koja umiru. Također je važno napomenuti da počinje kiša u Gazi. Sada zajedno, djeca se suočavaju s ozbiljnom prijetnjom masovnog izbijanja bolesti. Ovo bi, naravno, bilo smrtonosno", upozorio je.